Pisonero: EU ključna za obezbeđivanje vakcina za Zapadni Balkan

N1

Inicijativa Kovaks, glavni doprinos Evropske unije, biće ključna za obezbeđivanje vakcina za zapadni Balkan, rekla je za EWB portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

Na pitanje kako komentariše izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da će Srbija dobiti tek u četvrtom kvartalu 2021. vakcinu protiv koronavirusa, koja će biti registrovana u EU, Pisonero je podsetila na izjavu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja je istakla da će EU koordinirati doniranje vakcina za države Zapadnog Balkana, objavio je portal Juropijen Vestern Balkans.

„Evropska unija će koordinirati doniranje vakcina od strane država članica, posebno radi zaštite zdravstvenih radnika na zapadnom Balkanu i u našem susedstvu“, rekla je Fon der Lajen u petak na konferenciji za medije.

Pisonero je istakla da EU ispituje na koji način može vakcine da stavi na raspolaganje Zapadnom Balkanu putem donacija.

„Paralelno, i kako bi osigurala da vakcinacija može započeti što ranije, EU takođe istražuje kako da vakcine stavi na raspolaganje Zapadnom Balkanu putem donacija ili putem ekvivalentnog sistema. Ovo bi osiguralo podršku relativno brzom vakcinisanju prioritetnih grupa“, rekla je Pisonero.

Ona je dodala da Evropska komisija poziva sve zemlje Zapadnog Balkana da razviju svoje strategije vakcinacije u skladu sa smernicama koje je Evropska komisija dala državama članicama, kao i da je EU spremna da ponudi pomoć.

Brnabić: Srbija će biti jedna od prvih zemalja koja će dobiti vakcinu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u četvrtak da je u razgovoru sa proizvođačem vakcine, koja će biti uskoro registrovana u EU, saznala da Srbija može da dobije vakcinu tek u četvrtom kvartalu 2021, jer su sve doze rasprodate.

Brnabić je u subotu izjavila da će Srbiji prve vakcine protiv koronavirusa biti dostavljene pre kraja godine, tako će Srbija biti jedna od prvih zemalja koja će dobiti vakcinu.

Beogradski mediji preneli su da je premijerka izjavila da je njena izjava o vakcinama pogrešno protumačena u medijima, odnosno da je govorila da je samo jedna kompanija navela da Srbija može da dobije vakcinu tek u decembru 2021.

„Razgovaramo sa svim kompanijama. Srbija nije zemlja kakva je bila ranije, već zemlja koja danas ima političku snagu i kredibilitet. Tu vakcinu ćemo zaista i imati u decembru ove godine“, rekla je Brnabić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.