Policiji isporučeno 15 vozila sa sistemom za prepoznavanje tablica i IT opremom

Vesti 14. dec 202013:13 > 13:30
MUP Republike Srbije

Ministarstvu unutrašnjih poslova je isporučeno prvih 15 vozila opremljenih kamerama i "savremenom informaciono-komunikacionom tehnologijom", koja će po navodima tog resora, omogućiti efikasnije i brže delovanje policajaca u zaštiti bezbednosti građana i borbe protiv kriminala.

Primopredaji vozila prisustvovao je resorni ministar Aleksandar Vulin, koji je najavio da će do kraja godine policija dobiti još 50 takvih vozila, a da će u narednoj godini biti isporučeno još 300.

„To će olakšati posao našim policajcima. Ubrzaćemo neophodne procedure, ali što je najvažnije naše ulice i putevi će biti sigurniji i bezbedniji i niko neće moći ili će bar veoma teško moći da prodje neopaženo, sve teže će se vršiti krivična dela, saobraćajni prekršaji, a da mi to ne primetimo i ne postupimo po njima“, naveo je ministar.

Prvih 15 vozila predato je Upravi saobraćajne policije i Interventne jedinice 92 Policijske uprave za grad Beograd i novosadske Interventne jedinice.

Tehnologija primenjena na tim vozilima omogućiće, između ostalog, da policajci direktno iz automobila provere lica i vozila, imaće ugrađen sistem prepoznavanja tablica i njihovo upoređivanje sa bazom nestalih i neregistrovanih vozila, komunikaciju i uspostavljanje video-veze sa kolegama, kao pristup sistemu video-nadzora, kao i GPS navigaciju patrolnih jedinica, kako bi brzo i pravovremeno stigle na lice mesta.