Udružena opozicija Srbije za to da samostalno saopšti stav o izbornim uslovima

Vesti 13. dec 202016:49 > 16:54
N1

Udružena opozicija Srbije (UOPS) većinski smatra da treba samostalno da saopšti svoj stav o izbornim uslovima, ne čekajući ničiju saglasnost ili superviziju, naveo je Pokret Slobodna Srbija (PSS) koji je bio domaćin sastanka na kom je formulisan predlog o načinu izlaska u javnost sa stavom UOPS o izbornim uslovima.

Kako se navodi, o predlogu se izjasnilo 10 članica, a šest je prihvatilo predlog da UOPS samostalno saopšti svoje uslove – Narodna stranka, Građanska platforma, Šumadijska regija, PSS, Državotvorni pokret Srbije, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara.

POVEZANE VESTI

Protiv su bile tri članice – Pokret za preokret (PZP), Demokratska stranka (DS), Stranka slobode i pravde (SSP), a uzdržan je bio Đorđe Vukadinović.

O predlogu se nisu izjasnili Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije Otadžbina i Sindikat Sloga. Pokret je istakao da se UOPS na taj način definitivno većinski izjasnio i o tome da bi neizlazak u javnost sa svojim stavom o budućim izborima dok tekst ne provere i dopune oni koji su smatrali da izborni uslovi u junu nisu prepreka za izlazak na izbore – bilo ponižavajuće za poziciju UOPS koja je jasno izgrađena bojkotom.

Naročito zbog toga, kako se dodaje, što je druga strana opozicije, oni koji su izlazili na izbore, već više puta izjavila da njihova adresa nije Evropski parlament, već su oni za direktne pregovore, što su i potvrdili odlaskom na razgovore u RTS i RTV.

„Očigledno je da UOPS većinski smatra da treba da izađe sa svojim stavovima, odnosno da pokaže da ima svoj stav po ovom pitanju, ne čekajući više ničiju saglasnost ili superviziju. Međutim, DS, SSP i PZP to ne žele i već izvesno vreme blokiraju rad UOPS“, naveo je PSS i dodao da se čini da su time oni praktično odustali od osnovnog principa osnivanja UOPS – da nema saradnje sa onima koji su podržali lažne izbore 21.juna, kao što su UDES, PSG, DSS.

U saopštenju se pozivaju članice da ostanu zajedno na tim osnovnim principima gde nema mesta saradnji sa opozicijom kojoj su onakvi uslovi bili dovoljni za izlazak na izbore.