Razvojni put vakcine u Srbiji: Od "sami ćemo", do "ipak možda u 2021"

Vesti 13. dec 202016:47 > 19:14
Podeli:
Izvor: Printscreen

Član Komisije za registraciju lekova pri Agenciji za lekove i medicinska sredstva Miroslav Savić za N1 kaže da Srbiju od evenutalne dozvole za vakcine dele nedelje. Ipak, dok Savić navodi da će vakcinacijski program u svim zemljama sveta, pa i kod nas, početi u toku prvog kvartala iduće godine, od predstavnika vlasti u prethodnom periodu čuli smo potpuno različite izjave o tome.

Margaret Kinan iz Velike Britanije već se vakcinisala protekle nedelje, a dokle će Srbija čekati u redu ? Agencija za lekove ispituje pristigle uzorke.

„Ono što mogu da kažem svakako su u pitanju nedelje, ne meseci, jer procedure koje se danas sprovode na globalnom nivou su svakako prilagođene okolnostima, a to su okolnosti hitnih javno zdravstvenih rešavanja problema. Kao što vidimo, procedura u SAD je bila specifična i upravo takve procedure omogućuju da se u kraćem periodu dođe do privremenih dozvola za primenu određenih vakcina“, kaže Miroslav Savić iz Agencije za lekove.

Vakcinacija protiv korone počela je u Srbiji sa provladinih medija još u januaru i to srpskom vakcinom koju možemo sami da proizvedemo.

„Želim da građani Srbije znaju – Srbija sa svojim stručnjacima danas je spremna možda da napravi tu vakcinu, mi čekamo danas konačno šta je sve potrebno nama da se to uradi, Sa tim podacima ja ću otići kod našeg predsednika, obavestiti ga i on dalje zna šta će dalje raditi“, izjavio je krajema januara ministra zdravlja Zlatibor Lončar.

POVEZANE VESTI

Evo nas godinu dana kasnije, još nije poznato šta nam je sve potrebno za srpsku vakcinu, ali predsednik u novembru saopštava građanima da je obezbeđena ipak Fajzerova vakcina.

„Do sada smo preko Kovaks sistema obezbedili za kraj ove i celu narednu godinu 1,8 miliona doza, u ovom trenutku izgleda da će biti reč o Fajzer-Biontek vakcini“, kazao je tada Vučić.

Potrebne su nam mnogo veće količine, svestan je toga predsednik Srbije, pa je desetak dana kasnije isto u novembru poručio koliko bi vakcina moglo možda do Nove godine.

„Bukvalno sa svima razgovaramo ne bismo li što pre došli do vakcine, pokušaćemo. Naš je cilj – daćemo sve od sebe, naš je cilj da probamo bar milion doza da obezbedimo go kraja godine“, tvrdio je Vučić.

To bi značilo da bi u naredne dve nedelje, ako je verovati predsedniku Vučiću, moglo da se protiv korone vakciniše pola miliona ljudi. Međutim, premijerka Ana Brnabić poremetila je svu tu eventualnu nadu posle razgovora sa jednim od proizvođača vakcina.

„…koji je rekao da možete da dobijete vakcinu od nas u četvrtom kvartalu sledeće godine, do tada smo prodali sve naše vakcine“, izjavila je Brnabić pre nekoliko dana.

Pojasnila je premijerka da je htela da objasni da je veoma teško ući u pregovore za vakcinu i ponovila da ipak treba verovati predsedniku.

„Srbija će, kao što je predsednik Aleksandar Vučić najavio i obećao, biti da potvrdim i danas biti jedna od zemalja koje će dobiti vakcine protiv koronavirusa, tako da ćemo mi tu vakcinu imati u decembru ove godine“, ipak je rekla premijerka.

Do kraja decembra ostalo je 15-ak dana, u Kriznom štabu, međutim, imaju svoju računicu koja pokazuje da će se do marta sledeće godine vakcinisati pet puta manje ljudi od onoga što tvrdi predsednik Vučić da je možda moguće u decembru.

„Nadamo se da će do kraja godine doći do prve, ne neke velike količine, a da će nekih 300-350 hiljada do marta meseca sledeće godine“, kazao je Mirsal Đerlek.

Od januara i toga da sami možemo da proizvedemo vakcinu, do toga da će u novembru biti u decembru, stižemo ipak možda na 2021. godinu, ali ni tu precizno još ništa nije poznato.