Šper: Antimigrantska kampanja skreće pažnju sa ključnih društvenih problema

Vesti 13. dec 202011:27 > 11:30
N1

Urednik u portalu VOICE Darko Šper izjavio je da su društvene mreže i pojedini mediji u Srbiji "preplavljeni" lažnim vestima o migrantima i ocenio da takva antimigrantska kampanja ima za cilj skretanje pažnje sa ključnih društvenih tema.

„Oni objavljuju poluinformacije, oni optužuju migrante bez dokaza, uzimaju stare vesti kao da su se sada desile, kradu vesti iz inostranstva i objavljuju ih kao da su se desile u Srbiji… To jesu zle namere“, rekao je Šper za podkast „Reaguj“ Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Dodao je da se svakodnevno objavljuje makar jedna antimigrantska vest na društvenim mrežama koja je u potpunosti netačna ili samo delimično tačna.

Urednica projekta „Digitalno poverenje – novinari protiv dezinformacija o migrantima“ Sandra Maksimović kazala je da se migrantska kriza koristi i za promovisanje nacionalističkih desničarskih stavova.

Ona je navela da Fejsbuk grupa „Pokret STOP Naseljavanju migranata“ broji više od 300.000 članova.

„Ono što je zabrinjavajuće jeste što je dovoljno da jedan, dva člana podlegnu u potpunosti tom govoru mržnje i da učine nešto na ulici kada sretnu migranta. Iz tog razloga su ovakvi manipulativni narativi, lažne vesti i govor mržnje koji se promoviše, kako u medijima, tako na društvenim mrežama, izuzetno opasni“, kazala je Maksimović.