Počelo ozoniranje autobusa i postavljanje dozera za dezinfekciju ruku

Vesti 13. dec 202010:55 > 11:01
Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da će od sutra sva vozila gradskog saobraćaja imati dozere i svi koji ulaze moći će da dezinfekuju ruke.

„Кoristimo nedelju kada je manje vozila gradskog prevoza na ulici, kako bismo obavili jedan veoma važan posao, koji će obezbediti dodatnu sigurnost putnicima, ali i onima koji rade u našem gradskom prevozu“, rekao je Vesić, koji je prisustvovao početku ozonizacije i dezinfekcije vozila u Pogonu GSP-a na Novom Beogradu.

On je dodao da počinje još jedna metoda koja će obezbediti dodatnu sigurnost i gradskom prevozu, a to je ozoniranje autobusa.

„To je metoda, prepoznata od Instituta za javno zdravlje ‘Batut’, kojom se uništavaju apsolutno sve bakterije i mikro organizmi i kada se jednom vozilo ozonira to traje tri do četiri dana. Obezbedili smo da se svako vozilo koje pripada JКP ‘GSP’ ozonira dva puta nedeljno što je dovoljno da autobusi budu bezbedni“, rekao je Vesić, a preneo Beoinfo.  

Stevan Blagojević iz Instituta za opštu i fizičku hemiju rekao je da su istraživanja pokazala da je ozon izuzetno efikasan i da ubija sve bakterije u vrlo kratkom vremenu.

„Bitno je da je on gas i da se brlo brzo širi i na mestima koje ne možemo da operemo, ali i da se kasnije, u roku od pola sata sam raspada odnosno pretvara u kiseonik. Institut za opštu i fizičku hemiju je u saradnji sa Ministarstvom za nauku i tehnološki razvoj i Inovacionim fondom razvio ozon generator, jedan moderan sistem koji se pokazao efikasnim“, rekao je Blagojević.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.