Lalić: Srpski parlament je "Vuhan pandemije" govora mržnje

Vesti 13. dec 202009:06 > 10:18
N1

Novinarka portala Nova.rs Ana Lalić izjavila je u Novom danu da je srpski parlament "Vuhan pandemije" govora mržnje u našoj zemlji, kao i da je širenje takvog govora do te mere prisutno u Srbiji, da trenutno "živimo u atmosferi potpunog nasilja".

POVEZANE VESTI

„Srpski parlament je ‘Vuhan pandemije’ govora mržnje. Ono što izgovaraju funkcioneri i javne ličnosti, u odnosu na ono što građani pričaju i pišu pod nadimcima na društvenim mrežama su dve potpuno neuporedive stvari. Naime, svako od nas nosi težinu i odgovornost izgovorene reči, ali je nemerljivo šta se govori za skupštinskom govornicom i prenosi na javnom servisu, i ono što mi pišemo na našim privatnim profilima“, istakla je Lalić.

Navela je da tabloide doživljava kao da čita skupštinske zapise, kao i da su tabloidi „tu, po svom propagandnom zadatku“  i da je to njihova primarna uloga.

„Širenje govora mržnje do te mere prisutno u Srbiji da mi živimo u atmosferi potpunog nasilja, i toliko je tanka granica između verbalnog nasilja i fizičkog, da se bojim da će ono vrlo brzo eskalirati. Samim tim, naša odgovornost je znatno veća i mora se govor svesti na civilizovani dijalog. Smatram da ovo odlazi predaleko“, kazala je ona.

Govoreći o napadima na nezavisne medije, Lalić je ocenila da je u pitanju „uigrana i promišljena kampanja stvaranja atmosfere koja ide u prilog vlasti“.

„U Skupštini Srbije niste čuli nijednog poslanika koji se bavi onim čemu ona treba da služi, a to je poboljšanje života građana, donošenje zakona ili za zdravu raspravu. Skupština govori upravo o tome da imate poslanike koji govore da bi se dodvorili vlasti, i imate one druge čija je uloga da potpuno ispljuje svakog neistomišljenika, to više nije stvar opozicije i pozicije, tu su i glumci i novinari“, napomenula je Lalić.

Komentarišući stanje u društvu i slobodu govora, ona je podsetila na primer Novosađanina koji je uhapšen zato što je slikao ministra policije Aleksandra Vulina, kao i na svoj primer kada je uhapšena i optužena da je širila lažne vesti o stanju u KC Vojvodina.

„Bila sam uhapšena i povučena je prijava nakon mesec dana optužnica protiv mene, ali sam bila izložena svom tom nasilju o kom pričamo i u kom živimo. Ja smatram da sam bila pokazna vežba svim kolegama, koji se usude da ne rade ono što rade tabloidni novinari. Volela bih stvarno da naša policija i naše sudstvo munjeviti, radni i vredni u svim drugim slučajevima“, rekla je Lalić.