Ukoliko dijalog propadne, bojkot je i dalje opcija, ali ne za sve u opoziciji

Vesti 12. dec. 202018:26 > 19:37
Podeli:
Izvor: N1

Izjava lidera Dveri Boška Obradovića da više nije za bojkot izazvala je buru među pristalicama opozicije i među kolegama iz drugih opozicionih stranaka. Obradović tvrdi da je izjava izvučena iz konteksta i da je samo hteo da ukaže da se mora smisliti strategija u slučaju da predstojeći politički dijalog sa vlašću ne uspe. Stranke Udružene opozicije Srbije odgovaraju da bojkot jeste opcija ako se izborni uslovi ne promene.

Od metoda političke borbe koji su izazivali podeljena mišljenja Boško Obradović je odustao. Ali njegove izjave i dalje uspevaju da podele opozicionu javnost.

Toliko da je posle izjave za portal Nova.rs Boško Obradović odlučio da napiše pismo dugo nekoliko strana kolegama iz opozicije koje su ga kritikovale.

POVEZANE VESTI

„Ja mislim da je bojkot bio jedna izuzetno uspešan mehanizam da se raskrinka nedemokratski karakter ove vlasti u prethodnom slučaju, ali da u sledećem slučaju bojkot više nema tu funkciju i mi moramo da nađemo neke nove alatke kojima ćemo se izboriti za demokratske izbore“, navodi Obradović.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je za N1 da se i Narodna stranka sprema za izbore koje će uslediti, ali nikako unapred pre dijaloga o izbornim uslovima ne odbacuje mogućnost bojkota.

„Mi nismo učestvovali na takvim izborima 2020. godine, nećemo ni na sledećim ako se ne promene okolnosti“, kaže Jeremić.

Sa tim se slaže i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

„Niko od nas nije u politici da bi doživotno bojkotovao, ali izborni uslovi su ključni“, kaže ona.

Predsednik DSS koji je izašao i na prošle izbore, nema dilemu da je bojkot pogrešna strategija i za sledeće izbore.

„Ja sam rekao 100 puta ovo je maraton, ali da biste pobedili u maratonu vi morate tokom njega da se borite, a ne da bežite od borbe“, kaže Miloš Jovanović.

Drugi bojkot bio bi problem za opoziciju, kaže profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević, ali dodaje – isto tako i za vlast. 

„Vlast zato što više neće moći da se legitimiše na demokratski način, kako se makar predstavljala – kao neka izborna vlast. Međutim, opozicija će biti u još većem problemu jer ona neće imati nikakvih kanala za političko delovanje. I onda će biti jasno da živimo u jednom autoritarnom režimu“, kaže Pavićević.

Ukoliko dijalog koji se očekuje u martu bude zaključen bez dogovora vlasti i opozicije to će stvoriti političku krizu i politički proces će se odvijati izvan institucija, zaključuje profesor Pavićević. Možda baš na način kako je to u svom ranijem političkom delovanju činio Boško Obradović.