NDM BGD: Ombudsman potvrdio propuste Grada u pravu građana na zdravu sredinu

Vesti 12. dec 202012:16 > 12:18
N1

Inicijativa Ne davimo Beograd ocenila je danas da preporuke i mišljenja zaštitnika građana o tome da je grad Beograd načinio grub propust u radu na štetu prava građana na zdravu životnu sredinu kada je u pitanju kvalitet vazduha odražavaju pravo stanje, ali da ih je bilo potrebno doneti mnogo ranije.

U saopštenju se podseća da je Inicijativa pre nepunih mesec dana podnela zaštitniku građana Zoranu Pašaliću zahtev da konačno javno objavi izveštaje i preporuke o kontroli rada lokalne samouprave grada Beograda povodom prekomernog zagađenja i kontrole koju je pokrenuo u januaru ove godine.

Pročitajte još

Izveštaj sa preporukama, koji je nedavno objavljen, pokazuje da grad nije doneo kratkoročni akcioni plan na koji ih zakon obavezuje, a Ministarstvo zaštite životne sredine je načinilo propust u radu, jer nije sprovelo nadzor nad postupanjem jedinica lokalne samouprave, niti je preduzelo mere prema onima koje nisu donele planove kvaliteta vazduha i kratkoročne akcione planove.

Grad Beograd je time dobio rok od 60 dana za postupanje po ovoj preporuci, a dužan je da bez odlaganja preduzme sve neophodne mere u cilju donošenja kratkoročnog akcionog plana i da ubuduće blagovremeno postupa i ispunjava sve zakonom propisane obaveze u oblasti zaštite životne sredine, navodi se u saopštenju.

Ministarstvu zaštite životne sredine je naloženo da bez odlaganja utvrdi da li su sve jedinice lokalne samouprave donele planove kvaliteta vazduha i kratkoročne akcione planove.

Ministarstvo se obavezuje da preduzme hitne mere radi uspostavljanja tolerantnih i graničnih vrednosti zagađujućih materija u vazduhu, te da redovno i potpuno obaveštava javnost o stanju kvaliteta vazduha, što je propušteno da bude urađeno u prethodnom periodu, podseća Inicijativa.