FSĆ: Ni dve godine od paljenja kuće Milana Jovanovića krivci nisu kažnjeni

Vesti 12. dec 202011:29 > 11:30
N1

Fondacija Slavko Ćuruvija danas je povodom dvogodišnjice paljenja kuće novinara portala Žig info iz Vrčina Milana Jovanovića, izrazila razočaranje činjenicom da taj slučaj još nije dobio sudski epilog.

U sapštenju Fondacija je ukazala da je brzo i efikasno suđenje osumnjičenima za teška krivična dela na štetu novinara od suštinske važnosti za slobodu medija i vladavinu prava u Srbiji, tim pre što se kao nalogodavcu paljenja kuće Milana Jovanovića sudi tadašnjem predsedniku opštine Grocka i funkcioneru vladajuće stranke.

Prema Fondaciji, odlaganje pravde za Jovanovića i njegovu suprugu predstavlja propuštenu šansu da Srbija pošalje jasnu poruku da za nasilje nad novinarima i medijima postoji nulta tolerancija u društvu.

„Umesto toga, ovo je samo još jedan u nizu slučajeva koji potvrđuje osećaj nekažnjivosti za napade na novinare, čije posledice danas možemo da vidimo u sveopštoj hajci na nezavisne novinare i medije koja se iz tabloida preselila i u samu Skupštinu Srbije“, navela je Fondacija.

Fondacija smatra da prolongirano suđenje iznova viktimizuje žrtve nasilja, kao što je slučaj i sa suđenjem osumnjičenima za ubistvo Slavka Ćuruvije, 21 godinu nakon samog ubistva.

Fondacija je izrazila nadu da će Milan Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin u najskorijem mogućem roku dočekati pravdu.