Dačić: Za desetak dana o izveštaju EK, sa Mekalisterom telefonom

Vesti 12. dec 202009:51 > 10:16
Dačić
Tanjug / Rade Prelić

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je danas da će za desetak dana poslanici u plenumu raspravljati o ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evropskih integracija.

Dačić je za TV Pink rekao da će se i naredne godine nastaviti naredna faza međustranačkog dijaloga i sledeće nedelje ga očekuju telefonski razgovor sa predsednikom Spoljnopolitčkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom.

On je rekao da parlament sada radi po redovnom postupku, nema hitnih, a sednice se zakazuju sedam dana unapred.

Zakon najmanje 15 dana „boravi“ u skupštinskim odborima, jer kad je po hitnom postupku već sutra u plenom, a odbori o tome ne raspravljaju na određeni način, predočio je Dačić.

Do kraja decembra, 29. decembra u ponoć, kada se završava redovno zasedanje, imaćemo još četiri sednice, set ekonomskih i zakona iz sektora državne uprave, istakao je on.

Dačić je rekao da je u parlament stigao predlog ustavnih promena u delu pravosuđa.

Odbor za ustavna pitanja će po završetku redovnog zasedanja krenuti u razmatranje tog teksta, a to neće biti neki kraći period. Idemo u promenu Ustava, a to podrazumeva i referednum, objasnio je Dačić.

Nikakvih drugih promena Ustava nema osim onih u delu pravosuđa, predočio je Dačić na pitanje da li Kosovo i Metohija ostaju deo preambule Ustava.

Referendum i posle referenduma je proglašenje tih promena, taj proces traje, ali on se kreće. U narednim nedeljama će krenuti te aktivnosti, ocenio je Dačić.

„Ocene Fon Kramon bez uticaja na međunarodnu politiku“

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija, time što ide ka Evropskoj uniji, ima obavezu da postepeno usklađuje svoju spoljnu politiku sa politikom EU i da u trenutku kada postane članica ima 100 odsto usklađenost, dok ocene evropske poslanice Viole fon Kramon o Srbiji smatra bez uticaja na međunarodnu politiku.

„Da li ima neko od vas informaciju da ćemo sutra postati članica? Mislim da je naša usklađenost oko 60 odsto“, rekao je Dačić i naglasio da se ne mogu Rusiji uvesti sankcije ili dovoditi u pitanje odnose prema Kini, koje su „prema nama“ vrlo korektne oko pitanja Kosova.

POVEZANE VESTI

 Dačić je za TV Pink rekao da nije iznenađen stavovima poslanice Viole fon Kramon prema Srbiji, ali Evropski parlament je sastavljen od različitih politčikih partija i njen stav nije i stav ostalih.

Ona je izvestilac Evropskog parlamenta i zato ovde dobija na značaju, ali je neobično da ona sa te pozicije daje takve izjave o Srbiji, dodao je Dačić i ocenio da je njen uticaj na međunarodnu politiku minoran.

Njen stav o otvaranju poglavlja sa Srbijom je bio prilično grub, nediplomatski i nepolitički i onda je ona dobila odgovor ne samo odavde, veći i od drugih kolega iz Evropskog parlamenta, naglasio je Dačić.

Mi želimo da Srbija bude faktor mira i stabilnosti i ne želimo da bilo šta ugrozi naš ekonomski napredak, istakao je Dačić.

Dačić je naveo primer Kipra koji ima problem teritorijalnog integriteta i neće dozvoliti da mu Brisel određuje stav prema svom problemu.

Važno je da sa novom američkom administracijom napravimo vezu, rekao je Dačić i ocenio da je dobro da Eliot Engel posle 30 godina više nije u Kongresu, jer je prepoznat kao uticajni albanski lobista.

Ima ljudi oko novog predsednika SAD Džozefa Bajdena, koji su iz bivše administracije koji misle da naprave pritisak na Srbiju, ali to neće biti kao ranije, kao devedesetih, smatra Dačić.

Sa Rusijom je veoma važno da održavamo dobre i stabilne odnose, dodao je on i napomenuo da šef diplomatije te zemlje naredne nedelje dolazi u region, a možda će posetiti i Srbiju.

Dačić je najavio i da će u oktobru sledeće godine biti obeleženo 150 godina od prvog zasedanja Skupštine Srbije.