Iz EU poruke da Srbija pokaže konkretan pomak, Joksimović kaže – nije sve do nas

Vesti 11. dec 202018:05 > 19:20
Podeli:
Izvor: Screenshot

Nakon što je ove nedelje u Briselu konstatovano da Srbija ne ispunjava uslove za otvaranje novih poglavlja u pregovorima o članstvu, izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik za N1 kaže da su neophodni brzi i konkretni potezi vlasti u Beogradu kada je reč o unapređenju vladavine prava i slobode medija, i da će na osnovu tih konkretnih poteza EU oceniti spsobnost Srbije za otvaranje novih poglavlja. Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenjuje da otvaranja novih poglavlja nema i zbog unutrašnjih okolnosti u samoj EU.

Na pitanje evropskog dopisnika N1 Nikole Radišića kako vidi beskrupulozne napade i etiketiranje opozicionih lidera i nezavisnih medija u parlamentu Srbije, izvestilac Evropskog parlamenta kaže da Brisel očekuje vidiljive promene i to hitno.

„Ono što će biti u mom izveštaju o napretku zavisi od toga šta će se desiti od danas do marta 2021. Moramo videti konkretne poteze, konkretne promene u Srbiji od ovog trenutka do marta. Nadam se da ti konkretni potezi Vlade Srbije mogu uticati ne samo na moj izveštaj, nego i na otvaranje novih poglavlja. Dakle, vlasti u Srbiji imaju još malo vremena – u nekoliko narednih nedelja da načine konkretne korake“, kaže Bilčik.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenjuje da se napredak Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji ne može meriti samo otvaranjem poglavlja u pregovorima.

POVEZANE VESTI

„Iako nismo ostvarili neki preveliki napredak u samom pristupnom procesu, iako je i EU suočena sa Bregzitom, pitanjima budžeta i svim drugim stvarima, mislim da je ova godina zapravo pokazala da smo mi bliže Evropskoj uniji nego što smo ikada bili. Zato što smo pokazali otpornost naše ekonomije. Zato što smo pokazali da nikome nismo bili teret ove godine, već smo se na jedan odgovoran način nosili sa krizom koja je globalna kriza neviđenih razmera“, izjavila je ministarka Joksimović.

Kada je reč o konkretnim potezima koje pominje Bilčik – predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, posle razgovora upravo sa evropskim izvestiocem, očekuje ubrzo početak političkog dijaloga vlasti i opozicije.

„Skrenuo sam pažnju gospodinu Bilčiku da će vlast učiniti apsolutno sve da odloži početak tog dijaloga što je moguće više, jer njima je jasno da će taj dijalog morati da rezultira uslovima za izbore koji su bolji od onih 2020. Vlast ne može dozvoliti još jedan turnus izbora koji će za posledicu imati to da nema opozicije u parlamentu“, rekao je Jeremić.

Diplomata Ivan Vujačić kaže da je otvaranje novih poglavlja dugo prikrivalo da pravih reformi u Srbiji nema.

„Poglavlja nisu toliko važna u ovom momentu, koliko je važno što Srbija ne napreduje i sada joj je očigledno stavljeno do znanja da ne napreduje. I od toga nema bežanja, nema lažnih izgovora, lopta je u našem dvorištu i Srbija bi morala da se suoči sa tim“, smatra Vujačić.

U intervjuu za N1 Bilčik je rekao i da razume da je u Skupštini Srbije mnogo mladih poslanika i da će Evropski parlament pokušati da radi sa njima, da će ih pozivati i u Brisel, kako bi se unapredila demokratija u Srbiji.