Jeremić: Vlast će sve učiniti da odloži početak dijaloga vlasti i opozicije

Vesti 11. dec. 202012:02 > 12:10
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić budžet Srbije za 2021. godinu ocenjuje kao rasipnički i ističe da u njemu "tačno možete detektovati gde se planira sistemska korupcija". Kaže da se Narodna stranka sprema za izbore kao da će biti sutra, a da li će na njih izaći odlučiće kad vidi kakvi će biti izborni uslovi. Navodi da bi dijalog vlasti i opozicije mogao početi u februaru, najkasnije u martu sledeće godine, ali očekuje da će vlast sve učiniti da dijalog odloži.

„Budžet je kao kad dajete krv na analizu, iz njega sve vidite. Dve su osnovne karakteristike budžeta: prvo da je rasipnički, to je budžet za izbornu godinu, nepogrešivo možete videti da idemo ka izborima. A druga stvar je da tačno možete detektovati gde se planira sistemska korupcija u 2021“, navodi Jeremić u Novom danu na TV N1.

POVEZANE VESTI

Ukazuje da je nametnuto da mali i srednji privrednici, koji su zbog pandemije pretrpeli veliku štetu i sledeće godine treba da se oporavljaju, moraju da kupe nove fiskalne kase, u sklopu drugog talasa fiskalizacije.

„Nova fiskalna kasa će ih koštati minimum 1.000 evra. Dakle, kada gledaju kako da spoje kraj s krajem, vi namećete svima njima 1.000 evra“, kaže Jeremić.

„Predviđam da će se samo tri firme u Srbiji na ovaj način baviti fiskalizacijom: Roming, Komtrejd i Aseko, koja na određeni način ima veze sa (premijerkom) Anom Brnabić. Tri firme će se baviti nečim što nam u ovom trenutku uopšte ne treba, što je mnogo para… Tri firme bliske režimu, itekako će dobro proći“, ističe predsednik Narodne stranke.

Dodaje da je to moglo biti odloženo za neku drugu godinu, kada će situacija biti mnogo bolja.

O ovogodišnjim državnim merama pomoći privrednicima, navodi da su bile brzoplete i nedovoljne, a na pitanje da li Srbija može više da da, kaže da „ako Srbija planira 250 miliona evra za novi nacionalni stadion koji nam je nepotreban, onda može da se porazmisli da se to preusmeri u neke druge svrhe“.

Što se tiče linearnih sto evra za sve građane, kaže da je „sto evra za sve bila populistička mera“.

„Objektivno postoji značajan broj ljudi u Srbiji kojima tih 100 evra nije trebalo davati. Evo svima po 100 evra je, zapravo – glasajte za mene. Ta logika dominira i budžetom za 2021 godinu“, ocenjuje Jeremić.

„Otplaćivaćemo decenijama ono što će nas vlada zadužiti u ovoj godini, samo da bi ispunila svoj populistički predizborni program“, kaže Jeremić i dodaje da je „potpuna fantazmagorija“ predviđanje ministra finansija Siniše Malog da će „Srbija u 2021. rasti šest posto“.

„Mali je magistar ekonomije, on bi trebalo da zna, on zna da tako nešto nije moguće. Zato ćemo u prvoj polovini 2021. već imati prvi rebalans budžeta“, predviđa Jeremić.

Opozicija i izbori 

Na pitanje da prokomentariše kako se opozicija sprema za vanredne parlamentarne i predsedničke izbore, najavljene za april 2022, navodi da se njegova Narodna stranka „sprema punom parom za izbore kao da ćemo na njih sasvim sigurno izaći“.

„Mi smo jedina politička organizacija opozicije koja ima prilično solidnu infrastrukturu po unutrašnjosti i dalje je jačamo. Spremamo se i u polit. smislu, što se tiče programa, ideja, ljudi“, navodi Jeremić i navodi da je jedna od ključnih tema kojom će se baviti ekonomija, u šta spadaju poreske olakšice, IT sektor, mala i srednja preduzeća, koja, kako kaže, „najviše forsiramo i verujemo da ona najpre mogu da pokrenu srpsku privredu“. Dve preostale bitne teme biće zdravstvo i zaštita životne sredine.

Na pitanje da li će izaći na izbore, kaže da zavisi od toga „da li će to biti izbori ili ne“.

„Za Narodnu stranku nisu izbori učestvovanje u pozorišnom komadu glumljenja izbora, zato nismo učestvovali u junu 2020. Odlučićemo kada vidimo kakvi će biti izborni uslovi“, ističe on.

Povodom dijaloga vlasti i opozicije, kaže da je juče imao duži razgovor sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

„On će biti ključni čovek ispred Evropskog parlamenta u dijalogu vlasti i opozicije. Od ogromnog je značaja da Evropa bude što bliže angažovana u ovom procesu, jer poverenje između vlasti i opozicije ne da je narušeno, nego ni ne postoji“, ukazuje Jeremić.

„Nakon praznika, mislim da nas očekuju prvi koraci u smislu formalizovanja tog procesa, a sam dijalog bi mogao početi u februaru, najkasnije u martu. Upozorio sam Bilčika da će vlast sve učiniti da taj dijalog odloži, njima je jasno da iz tog dijaloga moraju proisteći bolji izborni uslovi nego što su bili“, navodi on.

Ističe da vreme nije na strani opozicije, „što pre da počne dijalog to bolje“.

„Na kraju ćemo, nadam se, imati bolje izborne uslove, i onda je pitanje koliko će te okolnosti trajati. To će se desiti samo ako Evropa to isforsira i nadam se da će biti daleko obazriviji nego prošli put, kada je reč o formatu i pravilima i načinu na koji će se dijalog voditi“, ukazuje Jeremić i dodaje da je rekao Bilčiku „da će vlast sigurno pokušati da taj dijalog razvodni, dovešće aktere koji bi trebalo da glume predstavnike opozicije, ali to nisu“.

Ko je prava opozicija?

Na pitanje ko je prava opozicija, odgovara da niko nema pravo da to određuje, ali da postoji objektivan kriterijum – „to su izbori koji su se dogodili u junu 2020. Oni koji su na njih izašli, izašli su tako što im je potpise skupljao ili pomogao da potpise skupe i overe ih – režim Aleksandra Vučića. Jedino je pokret Dosta je bilo izašao na izbore a da im Vučić nije pomogao“.

„Ako vam je Vučić skupljao potpise za izbore u junu 2020. po meni se ne možete kvalifikovati da ste prava opozicija. Zato je po meni to jedino merilo“, smatra Jeremić.

„Konačno je došao trenutak da se svi konsolidujemo, da stanemo u jednu vrstu, videćemo u koliko kolona. To možemo samo uraditi ako nemamo ‘trojanske konje’ u svojim redovima“.

Na pitanje da li srpska opozicija može da nauči nešto iz primera izbora u Crnoj Gori, gde je opozicija uspela da pobedi višedecenijsku vlast Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, Jeremić kaže da može i ukazuje da u Crnoj Gori „nije mogao da se ukrade nijedan glas, jer su političke stranke opozicije bile kadre da u potpunosti isprate izborni proces i da sačuvaju svaku kutiju“.

„Moramo izgraditi infrastrukturu u svakom selu. Dok to ne uradimo možemo da nađemo 10 (crnogorskih premijera Zdravka) Krivokapića, (Dritana) Abazovića. Oni ne bi ništa mogli da urade da je u izbornoj noći Milo Đukanović objavio da je osvojio 56 odsto glasova, a da oni nisu imali pristup kutijama“, ocenjuje Jeremić.

„3. april je sutra, uslovno rečeno, i zbog toga se Narodna stranka sprema u visokom ritmu, kao da će izbori biti sutra i kao da ćemo na njima učestvovati. Samo ozbiljnim radom i pristupom možete napraviti bilo kakav rezultat“, ističe on.

Vučićeve igre povodom Kosova

Na pitanje kakav će odnos administracija novog američkog predsednika Džozefa Bajdena imati u odnosu na problem Kosova, Jeremić ocenjuje da biti „daleko naklonjenija kosovskoj administraciji“, ali misli da neće igrati ključnu ulogu u tom procesu, već će prepustiti Evropi vodeću ulogu u dijalogu Beograda i Prištine.

„Vučić će povodom Kosova nastaviti da igra staru igru – da daje jednu po jednu stvar u nadi da izbegne glasnu kritiku Evrope o tome šta se dešava kod kuće“, smatra on.

Upozorava da će se u ponedeljak desiti „skandalozna situacija“, odnosno sever Kosova će prvi put preći u zajednički energetski sistem Kosova i Albanije, što je „dogovoreno u Briselu i to se sada primenjuje“.

„Ako se neke stvari, koje su dogovorene u Briselu u korist srpske strane, poput osnivanja Zajednice srpskih opština ne primenjuju, zašto se dozvoljava ovo“, pita Jeremić.

„Zašto se to dešava, ako na drugoj strani ispregovarane stvari ne bivaju sprovedene u delo. To je model koji je ova vlast imala svih ovih sedam godina – davaćemo deo po deo suverenosti Srbije, a tražićemo da ne budemo kritikovani zbog diktature u svojoj zemlji i napadaćemo opoziciju“, ukazuje Jeremić.

„Živimo u zemlji koja je hibridni režim, a ne demokratska republika“, zaključuje on.