U Skupštini optužbe na račun opozicije, novinara i RTS-a, o budžetu tek poneko

Vesti 10. dec 202017:50 > 19:24
Podeli:
Izvor: N1

Sa 201 glasom za poslanici Skupštine Srbije usvojili su Predlog zakona o budžetu u celosti. Sednici je tokom glasanja prisustvovalo 205 poslanika. Amandman koji je podnela poslanička grupa Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka nije prihvaćen. Poslanici su u parlamentu diskutovali i o temama koje nisu bile na dnevnom redu.

Budžet za narednu godinu predviđa rast od šest odsto bruto društvenog proizvoda, deficit od tri odsto i veća ulaganja u javni sektor. Ministar finansija ističe da je povećan budžet za zdravstvo i to u proteklih godinu dana za sto milijardi.

„Ako pogledate ukupna izdvajanja u zdravstvo za narednu godinu, ona iznose 386,3 milijardi dinara… Od 2019. godine do 2021. imaćete sto milijardi dinara, dakle enormna cifra“, rekao je Siniša Mali, ministar finansija.

POVEZANE VESTI

Mnogo više o budžetu i nije moglo da se čuje, jer su poslanici uglavnom debatovali van teme. Osim pohvala na račun vlasti – optužbe na različite adrese. Svestan je jedan poslanik šta bi trebalo da bude tema sednice ali…

„Da li porez treba da bude ovako ili onako, više ili manje. Ali njih to ne zanima. U danima kada se govori o budžetu, o najvažnijoj temi u Skupštini Srbije oni zabranjuju da mi kažemo da je neko ukrao novac iz tog budžeta“, kazao je Srbislav Filipović, poslanik liste „Aleksandar Vučić – za našu decu“.

Ti „oni“ o kojima govori su najčešće politički neistomišljenici. Na meti se našao i javni servis Srbije koji jedini vrši prenose skupštinskih zasedanja.

Poslaniku Vladimiru Orliću se ne sviđaju kadrovi napravljeni kroz objektiv snimatelja RTS-a.

„Onog momenta kada Aleksandar Marković podigne neki papir snima se cela sala, onog momenta kad Aleksandar Marković spusti papir vraća se krupni kadar, vidite narodnog poslanika Markovića koji podiže sledeći i istog sekunda nestaje iz kadra. I on i sadržaj koji je želeo da podeli sa javnošću zato što smatra da nešto važno ima da saopšti građanima Srbije. I delovalo je bukvalno komično da se to dešava bukvalno desetak puta“, smatra Orlić.

Poslanik Atlagić je imao potrebu da odgovori onima koji kažu da je posao novinara da govore istinu. I to, kako kaže, citatom iz 1953. godine šefu osoblja u Njujork Tajmsu.

„Citiram: ‘Posao novinara je da uništi istinu, da otvoreno lažu, da izvrću, da ozlaglašavaju, da se klanjaju pred zlatnim teletom i da prodaju vlastitu zemlju i narod da bi zaradili hleb’ „, izjavio je on.

Vladimir Đukanović je imao predloge za Krizni štab. Kaže da treba pojačati kontrole inspekcijskih službi umesto uvođenja restriktivnih mera.

„Ali nemojmo sprečavati ugostitelje, malog privrednika da radi. To što ćete mu dati do pet sati da radi – mi ga sahranjujemo. Još jednom apelujem na ljude u Kriznom štabu, apelujem na racionalnost“, kazao je Đukanović.

Na punjenje i pražnjenje budžeta za narednu godinu ukazivao je ranije i Fiskalni savet. Procenu za narednu godinu vide kao optimističnu, posebno ako se uzme u obzir nepredvidivost krize izazvane epidemijom.