Marinović: Ova godina dovela do kolizije i suprotstavljenosti ljudskih prava

Vesti 10. dec. 202013:53 > 13:55
Podeli:
Izvor: N1

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović ocenio je na konferenciji "Uticaj pandemije korona virusa- KOVID -19 na stanje ljudskih prava u Srbiji" da ova godina iz ugla ljudskih prava nije dovela do jedinstva i usklađenosti, već do kolizije i suprotstavljenosti određenih ljudskih prava.

„Tako je želja da se saznaju svi detalji o nabavci nedostajuće medicinske opreme bila suprotstavljena potrebi da se ta sredstva nabave na bilo koji raspoloživ način, ili obaveza da zaposleni budu informisani o činjenici da u njihovom radnom okruženju ima obolelih, je bila suprotstavljena pravu na privatnost obolelog“, rekao je Marinović.

On je naveo da se može dati prelazna ocena za reakciju nadležnih jer nijedno od dva ljudska prava koja su u nadležnosti poverenika – slobodan pristup informacijama i zaštita podataka o ličnosti nisu bila suspendovana niti ograničena, osim u određenoj meri, čak ni za vreme vanrednog stanja, ali da se uvidelo da oblast slobodnog pristupa informacija u vreme vanrednog stanja nije definisana u zakonu.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da se ni u vreme pandemije ne sme dozvoliti da padne senka na ostvarivanje ljudskih prava.

Kako je istakla, u vreme pandemije, a posebno vreme vanrednog stanja, slučajevi su rešavani prioritetno, te su na prvom mestu bili građani pogođeni zabranom kretanja, zatim problemi u vezi sa dozvolama za kretanje osoba sa autizmom, da je poverenica reagovala kako bi se žrtvama partnerskog nasilja omogućilo da napuste stan u svakom trenutku i smeste se u sigurnu kuću i da su insistirali na merama za Rome koji žive u nehigijenskim naseljima.

„U najvećem broju slučajeva nailazili smo na spremnost i saradnju Vlade Srbije“, rekla je Janković.

Zamenica zaštitnika građana Jelena Stojanović rekla je da se svi ombudsmani u svetu nalaze pred testom proporcionalnosti mera za zaštitu od pandemije i poštovanja ljudskih prava.

Ona je rekla da je najvažnije bilo da se omogući ostvarivanje prava, posebno zdravstvenih grupa i da je tokom vanrednog stanja, zaštitnik redefinisao prioritete, pa su mobilni timovi posećivali karantine, romska naselja, prihvatilišta za strance, centre za migrante, mesta gde borave beskućnici, lica lišena slobode i slično.