Crveni krst zasadio u Beogradu sadnice u znak sećanja na nestale u ratu 1990-ih

Vesti 10. dec 202013:46 > 13:54
Beoinfo

Predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) zasadili su u Beogradu 100 sadnica drveća, u znak sećanja na osobe nestale tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji tokom devedesetih, saopšteno je iz te organizacije.

Zasađivanjem sadnica odajemo počast nestalima iz devedesetih koje služe kao podsetnik svima nama da treba da učinimo više kako bismo pomogli porodicama i zajednicama koje još čekaju odgovore da bi pronašle svoj mir, suočile sa prošlošću i krenule napred, izjavila je šef Regionalne delegacije MKCK u Beogradu Jelena Stijačić.

Ona je ocenila da je svaka od 100 sadnica zasađenih na levoj obali Save na Novom Beogradu moćan i častan spomenik u znak sećanja na najmilije koje su njihove porodice izgubile i dirljiva uspomena na njih.

Od 1991. godine, kada je izbio prvi sukob u bivšoj Jugoslaviji, od 35.015 prikupljenih pojedinačnih zahteva za traženje koje su otvorili članovi porodica nestalih, porodice 25.012 nestalih su dobile odgovore o svojim nestalim članovima, ali se još traga za 10.003 lica.