Bilčik: Srbija "miruje" poslednjih meseci – očekujemo više od nje, ali i od EU

Vesti 10. dec. 202012:33 > 14:25
Podeli:
Izvor: N1

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je, govoreći o izveštaju Evropske komisije, ocenio da "Srbija miruje poslednjih meseci" i istakao da "kako od Srbije očekujemo više, moramo i od sebe".

„Izveštaj služi ne samo kao odraz protekle dve godine, već više kao konstruktivan i perspektivan dokument. Srbija ‘miruje’ poslednjih meseci, na šta ukazuje Izveštaj Evropske komisije, ali voleo bih da pogledam kako da najbolje podržim zadatka koji su pred Srbijom. U tom kontekstu, ovaj izveštaj ne bi trebalo da služi kao dokument za članove Evropskog parlamenta, već bi trebalo da bude dokument koji koristi Evropski parlament i diskusija sa našim partnerima u Srbiji“, rekao je Bilčik nakon predstavljanja izveštaja o Srbiji.

Dodao je da je glavni posao „na plećima naših partnera u Srbiji – političke odluke o kretanju ka EU (ili udaljavanju od nje) donose se u Srbiji, u Beogradu, u gradovima i selima“.

„Oporavak – najvažniji zadatak pred nama je prevazilaženje pada izazvanog pandemijom. Oporavak bi trebalo da nas približi i to istinitom komunikacijom o tome kako je EU pružila pomoć Srbiji, o evropskim rešenjima za ovu krizu i ‘otvaranju’ Evrope i, naravno, distribucijom vakcina. Reforme u vladavini zakona – nova srpska vlada ima jasan, većinski mandat i trebalo bi da bude jasno šta će raditi sa ovom nesumnjivom podrškom“, smatra Bilčik.

POVEZANE VESTI

On takođe kaže da politička kriza 2019-2020 još nije završena i da sledeći izbori 2022. godine moraju osigurati poštene uslove za sve i moraju se održati u poboljšanom izbornom okviru, kako je OEBS/ODIHR s pravom istakao.

„Vreme je za rad na preporukama sada… U tom kontekstu, spremni smo da što pre nastavimo međustranački dijalog u saradnji sa Skupštinom. Srpske demokratske institucije trebalo bi da koriste sve raspoložive alate za poboljšanje svog funkcionisanja i treba da posegnu za evropskom ili međunarodnom pomoći kako bi napredovale“, rekao je Bilčik.

Dodao je da „svi znamo koliko je teško promeniti Ustav Srbije“.

„Potrebna nam je što sveobuhvatnija promena s ciljem pristupanja Srbije EU. Vladavina zakona i poštovanje osnovnih sloboda takođe znači napredak na unapređenju slobode medija i slobode izražavanja. Pratim pažljivo sve vesti iz medijskih organizacija u Srbiji i dalje smo zabrinuti zbog izveštaja o nasilju i pretnjama novinarima“, naveo je Bilčik.

Bilčik je kao najistaknutiji slučaj pomenuo novinarku portala Nova.rs Anu Lalić koji je, kako kaže, istakla i Evropska komisija ranije ove godine.

Dodao je da ohrabrujuće i to što je nova ministarka kulture Maja Gojković povukla sve zahteve za pokretanje sudskih postupka protiv medija i novinara.

On je podsetio da je Akcioni plan za sprovođenje medijske strategije usvojen 3. decembra.

„Treba nam više i radujemo se akcijama usmerenim na zaštitu raznolikog i slobodnog medijskog okruženja“, naveo je.

Kad je reč o regionalnoj saradnji i pomirenju, Bilčik ističe da je to veoma važno ne samo za Srbiju, već i za ceo region.

„Pomirenje je suočavanje sa prošlošću i gledanje u budućnost. I dok je Srbija kontinuirano i konstruktivno angažovana na normalizaciji odnosa sa Kosovom, normalizacija odnosa između Srbije i Kosova je prioritet i preduslov za pristupanje EU. Dijalog se mora nastaviti i mora doneti opipljive rezultate“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, pristupanje EU mora biti strateški izbor Srbije.

„To mora biti jasno od početka i političke odluke Srbije moraju biti u skladu sa ovim strateškim izborom. Ovde ima puno prostora za poboljšanje“, ocenio je Bilčik.

Pored svega što je 2020. donela svetu, izvestilac EP za Srbiju dodaje da je „u Srbiji 2020. takođe bila veoma izuzetna godina – očigledno zbog pandemije, ali i zbog činjenice da je bila izborna godina“.

„Izgubljeno je dragoceno vreme. Kako od Srbije očekujemo više, moramo i od sebe. Ova godina je naglasila da evropska perspektiva nije data“, istakao je Bilčik.

On je ponovio da „ostali spoljni akteri, Rusija i Kina, koriste svaku priliku da povećaju svoj uticaj na region i Srbiji i da Unija stoga mora koristiti alate proširenja u punoj meri i strateški način“.

„Verujem da bi Savet trebalo da bude spreman da otvori dodatna pregovaračka poglavlja sa Srbijom. Otvaranje poglavlja početak je dugog pregovaračkog procesa o isporuci i referentnim vrednostima, ali moglo bi da promeni političku igru na zapadnom Balkanu kada se suoči sa izazovom geopolitičke konkurencije i naše borbe za reforme“, rekao je Bilčik.