Odbijena žalba Gucatija na nalog za hapšenje i pritvor

Vesti 10. dec 202012:35 > 12:41
N1

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je kao neosnovanu žalbu predsednika Udruženja veterana OVK Hisnija Gucatija, osumnjičenog za zastrašivanje svedoka, na sudski nalog za njegovo hapšenje i odluku da bude pritvoren.

POVEZANE VESTI

Gucati je osumnjičen zajedno sa potpredsednikom tog udruženja Nasimom Haradinajem da su objavljivanjem imena i ličnih podataka potencijalnih svedoka „izložili te osobe potencijalnim pretnjama njihovoj bezbednosti“.

Predlog optužnice protiv Gucatija i Haradinaja, kako piše u odluci, sudija za prethodni postupak još nije potvrdio.

Po nalogu za hapšenje, Gucati (53) i Haradinaj (57) su, u septembru, na konferencijama za štampu u Prištini „distribuirali poverljive i nejavne informacije koje potiču od Tužilaštva“ suda za zločine OVK ili istražne radne grupe koja mu je prethodila.

Oni su osumnjičeni za „krivična dela protiv pravosuđa: zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka prema Krivičnom zakonu Kosova“.

Po nalogu suda, Gucati i Haradinaj uhapšeni su 25. septembra u Prištini i prebačeni u pritvor u Sheveningenu, a zatim su 1. oktobra u prvom pojavljivanju pred sudijom izjavili da nisu krivi.

Gucati je u žalbi tvrdio da, po zakonu, sudija Nikola Giju nije imao pravo da izda nalog za njegovo hapšenje zato što još nije bio optužen.

Apelaciono veće suda je, odbacujući taj osnov žalbe, zaključilo da je sudija Giju imao zakonsko pravo da izda nalog za hapšenje, iako se pri tome pozvao na pogrešan član zakona.

Gucati je žalbu uložio i na odluku, kojom je sudija Giju odbio njegov zahtev da bude pušten na privremenu slobodu uz kauciju, zbog rizika da bi mogao da nastavi da opstruiše rad haškog suda i da ponovi krivično delo za koje je optužen.

Odbacujući tu osnovu za žalbu, apelaciono veće je utvrdilo da je sudija Giju imao „diskreciono pravo“ da odluči da li su ispunjeni svi uslovi za odluku da Gucatiju odredi produženi pritvor.

„Konkretno, sudija je podsetio da je Gucati učestvovao u neovlašćenom rasturanju poverljivih i nejavnih informacija i da je širenje tih informacija nastavljeno i pošto je Gucatiju, u dva navrata, naređeno da prestane“, piše u odluci apelacionog veća.

Apelaciono veće je zaključilo da je pritvor određen Gucatiju u ovoj fazi postupka primeren i proporcionalan, iako „optužnica još nije potvrđena“.

Gucati i Haradinaj su, po nalogu za hapšenje, na tri konferencije za štampu, održanim 7, 16. i 22. septembra, medijima učinili dostupne „poverljive informacije i dokumente u vezi sa radom Specijalizovanog tužilaštva“.

Haradinaj je pritom „pomenuo po imenu neke (potencijalne) svedoke i dao informacije u vezi sa njihovim boravištem i drugim ličnim detaljima“, a Gucati ga nije sprečio.

„Takvo ponašanje predstavlja ozbiljnu pretnju ili sredstvo prinude da druga osoba ne da izjavu ili da pruži lažnu izjavu“, piše u nalogu za hapšenje.

Gucati i Haradinaj optuženi su i da su, objavljujući poverljive informacije o svedocima, imali nameru da nad njima sprovedu „odmazdu zato što su dali istinite informacije tužiocima u vezi sa navodnim krivičnim delima“.

Na teret čelnicima veterana OVK, tužioci stavljaju i da su „prekršili tajnost postupka“.

Tužilaštvo je hapšenje tražilo zbog rizika od bekstva Gucatija i Haradinaja, koji „imaju pristup značajnim fondovima“ i „oslanjaju se na široku mrežu pristalica koja uključuje osobe sa bezbednosnom, policijskom i obaveštajnom ekspertizom“.

Kako je navedeno u nalogu za hapšenje, Gucati i Haradinaj imali su nameru i raspolagali sredstvima da nastave da „opstruišu napredak krivičnog postupka“.

Pre hapšenja Gucatija i Haradinaja, glavni tužilac Džek Smit je upozorio da će krivično goniti sve koji odaju identitet svedoka ili objave informacije koje bi mogle otkriti ko su svedoci.

Smit je Udruženje veterana OVK optužio da se „više puta upustilo u aktivnosti koje su, verujem, usmerene na miniranje dolične primene pravde“.