NVO: Levijatan i Narodne patrole odgovorni za ksenofobiju prema migrantima

Vesti 10. dec 202010:13 > 10:20
N1

Koalicija za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja upozorila je da je u poslednjih godinu dana primetan nagli porast ksenofobije prema izbegličkoj populaciji, čiji su glavni zagovarači ekstremističke organizacije poput Levijatana i Narodnih patrola.

„Pripadnici pomenutih i sličnih organizacija ideološke aktivnosti i zagovaranje radikalnih politika prema izbeglicama proširili su i na druga (ne)dela kao što su proganjanje izbeglica i migranata pod okriljem noći po ulicama različitih gradova u Srbiji, otvorene pretnje, ali i pozivanje na udruživanje radi diskriminacije i nasilništva“, navodi se u saopštenju.

Koalicija je upozorila da te grupe koriste i tehnike zastrašivanja u kojima prave video snimke na kojima se vide ljudi obučeni u crne uniforme, naoružani palicama, kako patroliraju gradovima, presreću ljude i verbalno se iživljavaju nad njima i pretnjama ograničavaju slobodu njihovog kretanja.

„Tolerisanjem nedopustivog ponašanja desničarskih organizacija, nadležni državni organi rizikuju stvaranje sve većih podela u društvu koja uništavaju demokratske vrednosti kao što su poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava“, ocenila je koalicija.

Po navodima te organizacije, posledica nereagovanja nadležnih je i pojačani iracionalni strah od izbeglica među lokalnim stanovništvom, porast zločina iz mržnje prema pripadnicima ove društvene grupe, ali i degradiranje sistema vrednosti u kojem se različitost percipira kao bogatstvo, a poštovanje ljudskih prava smatra osnovnim postulatom demokratskog društva.

Takođe se upozorava da su izbeglice i migranti jedna od društvenih grupa koja je u praksi najščešće izopštena iz sistema zaštite ludskih prava, dok im je pristup pravdi različitim mehanizmima u velikom broju slučajeva praktično nedostupan.