Inicijativa žena: Pandemija izgovor za gaženje ljudskih prava u Srbiji

Vesti 10. dec 202009:05 > 09:11
Shutterstock

Inicijativa žena Srbije ocenila je u četvrtak, na Međunarodni dan ljudskih prava, da je Srbija sve dalje od načela propisanih Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i da je pandemija kovid-19 poslužila kao izgovor za gaženje ljudskih prava i institucija u Srbiji.

U saopštenju Inicijativa je ukazala da se Srbija 10. decembra 2020. godine može „pohvaliti“ nastavkom kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda i da je pandemija do kraja „ogolila pravo stanje stvari u oblasti (ne)poštovanja ljudskih prava“.

„Građani Srbije bili su izloženi jednom od najrigoroznijih ograničenja slobode kretanja u Evropi, a kada su se pobunili protiv novog ograničenja, bili su izloženi nekontrolisanoj upotrebi sile, od strane onih koji treba da ih štite“, navela je Incijativa.

Prema toj organizaciji, građani Srbije bili su izloženi teroru fantomskih grupa predvođenih narodnim poslanicima koje su palile baklje po gradovima, konfuznim izjavama Kriznog štaba koji svojim postupanjima izaziva paniku kod građana, kao i neistinitim podacima o broju zaraženih i preminulih od kovid-19.

„Građani Srbije izloženi su ‘brutalnom odgovaranju’ predsednika na svaki pokušaj iznošenja istine“, istakla je Inicijativa, uz napomenu da je spisak prekršenih i ograničenih prava i sloboda preveliki da bi stao na papir i da su tu samo najdrastičniji primeri.

Inicijativa je ukazala i da institucije koje su dužne da štite ljudska prava i slobode, kao što su republički tužilac i zaštitnik građana, postoje samo na papiru, kao i sama prava i slobode.