Za građane korupcija, male plate i nezaposlenost najveći problemi u zemlji

Vesti 09. dec 202014:27 > 14:32
Izvor: Shutterstock

Građani Srbije i dalje vide korupciju kao jedan od tri najveća problema u zemlji, na drugom mestu su male plate, a na trećem je nezaposlenost, pokazuje istraživanje "Percepcije građana o borbi protiv korupcije u Srbiji" za 2020. godinu, koje su predstavili Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i CeSID.

U istraživanju povodom Međunarodnog dana za borbu protiv korupcije, 12 odsto ispitanika tokom sve tri godine smatra korupciju ključnim problemom u zemlji, dok su za 15 odsto anketiranih najveći problem male plate, a isto toliko ih smatra da je to nezaposlenost.

Više od polovine ispitanika (53 odsto) prepoznaje negativan uticaj korupcije na društvo, politiku (50 odsto) i poslovno okruženje (34 odsto), međutim, građani nisu u potpunosti svesni konkretnih posledica koje korupcija ima na njihov lični i porodični život, pošto to prepoznaje tek svaki peti ispitanik (19 odsto), navedeno je među ključnim rezultatima istraživanja.

Istraživanje pruža uvid u percepciju građana o korupciji i naporima koje Vlada i institucije ulažu u cilju njenog suzbijanja, kao i o dodatnim merama koje Vlada treba da preduzme u rešavanju korupcije i ostvarenog napretka u ovoj oblasti tokom poslednje dve godine, ističe se u saopštenju.