MUP: Radimo na utvrđivanju identiteta osobe koja je pretila Vesni Mališić

Vesti 09. dec 202012:29 > 12:32
N1

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da, u saradnji sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, intenzivno radi na utvrđivanju identiteta osobe koja je na društvenoj mreži Tviter uputila pretnje zamenici glavnog urednika nedeljnika NIN Vesni Mališić.

„Srbija je zemlja u kojoj pretnje građanima nisu dozvoljene i svakom takvom slučaju policija pristupa sa punom pažnjom i preduzima sve mere iz svoje nadležnosti kako bi krivac bio priveden pravdi. Ovo je još jedan pokazatelj zašto je inicijativa ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina za ukidanje anonimnosti na društvenim mrežama opravdana i potrebna“, saopštio je MUP.

Redakcija NIN-a je od nadležnih zatražila da utvrde ko stoji iza naloga „Autošovinizam voč plemenitog Džendera Zaharijevića@autosovinizam“ na Tviteru i ko je autor tvita kojim se, kako su ocenili, „praktično poziva na linč i ubistvo“ Vesne Mališić.

Nezavisno udruženje novinara Srbije je takođe osudilo „brutalne napade, govor mržnje i pretnje“ upućene zamenici glavnog urednika nedeljnika NIN i pozvalo nadležne da „što pre“ utvrde ko je za to odgovoran. Pretnje Vesni Mališić osudilo je i Udruženje novinara Srbije.