Soldatoviću 15 godina zatvora zbog ratnog zločina u Bogdanovcima 1991.

Vesti 09. dec 202010:29 > 10:36
N1

Viši sud u Beogradu doneo je presudu, kojom je Boška Soldatovića osudio na kaznu zatvora u trajanju 15 godina zbog ubistva devet civila 11. novembra 1991. godine u Bogdanovcima u Hrvatskoj, saopštio je Fond za humanitarno pravo (FHP), koji smatra da je izrečena kazna "pravična i primerena težini izvršenog dela".

Ta nevladina organizacija ocenjuje da je postupak vođen efikasno, jer je Tužilaštvo za ratne zločine 12. decembra 2018. godine podiglo optužnicu protiv Soldatovića, pripadnika Vojne policije Druge proleterske gardijske mehanizovane brigade JNA, suđenje je počelo 16. januara ove godine, a presuda je doneta u utorak.

Sud je, na osnovu svedočenja Soldatovićevih saboraca, utvrdio da je on u blizini zgrade Mesne zajednice Bogdanovci ubio devet meštana albanske nacionalnosti, a svedoci koji nisu bili neposredni očevici, tvrdili su da se među pripadnicima JNA pričalo da je te civile ubio upravo Soldatović.

Prilikom odmeravanja kazne, sud je kao olakšavajuće okolnosti optuženom Soldatoviću cenio njegove lične i porodične prilike, a kao otežavajuće okolnosti to da je već ranije bio osuđivan i to što je iskazao naročitu bezobzirnost prilikom izvršenja ovog zločina.

Kako ističe FHP, to je najbrže okončan prvostepeni postupak pred sudom u Srbiji i dodaju da takva praksa treba da bude nastavljena i u budućem periodu, kako bi se izbeglo nepotrebno odugovlačenje postupka.