Vulin: Srbija izabrala Rusiju i Kinu za prijatelje jer je nisu bombardovale

Vesti 08. dec 202022:19 > 22:27
Tanjug/Nikola Anđić

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ocenio je da je Srbija izabrala Rusiju i Kinu za prijatelje, zato što je te zemlje, kako je rekao, nikada nisu bombardovale niti određivale šta sme a šta ne sme da uradi.

Vulin je komentarisao govore američkog kongresmena Eliota Engela i bivše državne sekretarke SAD Medlin Olbrajt na sednici Spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma američkog Kongresa o političkom pristupu, koji bi administracija budućeg predsednika SAD Džozefa Bajdena mogla da primeni prema Zapadnom Balkanu. Na toj sednici je bilo reči i o odnosu Srbije i Kosova i uticaju Rusije i Kine.

Na ocenu s te sednice da Srbija „mora da shvati da joj Rusija i Kina nisu prijatelji“, Vulin je kazao da su Srbi „premali narod da izgube tako velike saveznike“.

„Srbija je i Rusiju i Kinu izabrala za prijatelje i to prijateljstvo je izdržalo brojne probe, poštovali su nas bar koliko velika sila može da poštuje malu zemlju, a nekada i mnogo više“, rekao je ministar.

„Olbrajt i Engel bi da nas nateraju da se posvađamo sa Rusijom i Kinom, ali i da nas pouče da smo sami krivi što su nas ubijali, bombardovali i Republiku Srpsku i Srbiju, a posebno da nas nauče da za svaku srpsku smrt treba da im budemo zahvalni“, rekao je Vulin, preneo je Pokret socijalista. 

Ocenio je da ukoliko nova administracija u SAD želi da Srbiju svrsta među prijatelje, „mora da zna da to ne zavisi samo od Srbije i da što bude manje Medlin Olbrajt i Eliota Engela, to će biti više prilike da budućnost nadvlada prošlost“.

„Kada o Srbiji govore Medlin Olbrajt i Eliot Engel, onda osim predrasuda, mržnje i laži ništa drugo i ne može da se očekuje. Oni bi da ispituju odluke slobodne i suverene Srbije, ali nikada nisu ispitivali poreklo novca kojim su ih obasipali politički predstavnici narko-klanova s Kosmeta“, rekao je Vulin povodom izjava Olbrajt i Engela da Srbiji neće biti prijema Srbije u EU dok ne prizna nezavisnost Kosova i dok ono ne uđe u UN.