Rakić Vodinelić: I ako se usvoje izmene Ustava, ništa se neće promeniti

Vesti 08. dec 202018:51 > 18:59
N1

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić ističe da dok ne dođe do promene autoritarne vlasti u Srbiji, ne može se govoriti da će doći do bitne promene koja bi omogućila vladavinu prava, makar u formlanom smislu. Govoreći o predlogu izmene Ustava, u delu koji se tiče pravosuđa, ona kaže da ako bude usvojen "najkraće rečeno, neće se u pogledu nezavisnosti sudstva, pogotovu u pogledu samostalnosti tužilaštva, gotovo ništa promeniti".

„Nemam nikakva optimistička nadanja u pogledu uspostavljanja vladavine prava i unapređenja nezavisnosti pravosuđa. Dok ne dođe do promene autoritarne vlasti, a mi živimo u autoritarnoj vlasti, ne možemo govoriti da će doći do bitne promene koja bi omogućila vladavinu prava makar u formalnom, a ne i u suštinskom smislu. Dakle, tu uopšte ne treba biti optimističan. Svi kažu – potrebna je politička volja, ali ako ona dolazi stalno sa jednog istog mesta i stalno je podložna gotovo naglim, neočekivanim promenama, onda se tu ništa ne sme uraditi“, ocenjuje Rakić Vodinelić u Danu uživo na TV N1.

POVEZANE VESTI

Podseća da su do sada bile četiri verzije ustavnih amandmana koji se tiču pravosuđa, i u njih je imala uvid i Venecijanska komisija, i u ovu poslednju verziju su uključene neke, ali ne i sve, primedbe komisije. Smatra da se „suočavamo sa četvrtom verzijom promena Ustava koja je mnogo gora od ovoga što imamo danas“.

„Ovim predlozima izmena je počinjeno nekoliko pogrešnih koraka: prvi se tiče sastava oba ta tela (Visoki savet sudstva i Državni savet tužilaca) koji treba da obezbede nezavisnost pravosuđa, a na drugoj strani samostalnost tužilaca – u njima sudije ni tužioci nemaju većinu. Broj članova u svakom od njih je 50, što ta tela čini nestabilnim, jer ako se ne postigne većina u važnim pitanjima… onda dolazi do raspuštanja tih tela. Način na koji su formilisani amandmani ne daje mi veru da će doći do pozitivnih pomaka unapred“, ocenjuje profesorka.

Na konstataciju da mi od početka tranzicije težimo nezavisnom pravosuđu, ona kaže da je „to sve zajedno ogroman problem“.

„Ne mogu da kažem da su sve sudije zavisne od izvršne vlasti koja vrši pritisak na sudstvo, ali ono što je najvažnije u krivičnom pravosuđu, pogotovu u delu koji se tiče korupcije, ali i ljudskih prava, stvari su maltene blokirane“, navodi ona.

Ističe da za nju „nije prvorazredni problem to što ove godine nije otvoreno nijedno novo poglavlje, to se nije ni moglo očekivati posle prošlogodišnjeg, a naročito ovogodišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, ali mi se ne samo nismo približili zatvaranju poglavlja 23 i 24 (pravosuđe, demokratija i fundamentalna prava), nego prema mišljenju Komisije, ali i stručnjaka u Srbiji, nije došlo ni do kakve odlučujuće promene kada je u pitanju vladavina prava, niti pravosuđa kao jednog od stubova vladavine prava“.

Ona dodaje da treba uspostaviti sistem u kojem se vlast neće mešati u pravosudna pitanja i u kojem „sudije koje sude po zakonu neće biti smatrane herojima nego normalnim sudijama“.

Na pitanje da li smo ikada u novijoj istoriji bili na korak od vladavine prava, ona navodi na nismo, ali, da smatra da je „2002. godine počela ozbiljna priprema za reformu pravosuđa koja je obuhvatila i pokušaj da se malo saslušaju i građani, što se nikad ni pre ni posle nije desilo“.

Ustav se ne menja samo za jednu generaciju

Ukazuje da u srpskom društvu ne postoji dijalog ni o jednom ozbiljnom pitanju i naglašava da se Ustav ne menja samo za jednu generaciju.

„Vi krojite vaš pravosudni sistem prema potrebama i postojeće i budućih generacija“, kaže Rakić Vodinelić.

Na pitanje kako je zadovoljna izborima za Visoki savet sudstva, ona kaže da je u sve to mnogo bolje upućena Vida Petrović Škero koja je izrazila zadovoljstvo tim izborima.

„Izgleda da se nije desilo ono lobiranje koje se desilo u izboru za Državni savet tužilaca. To lobiranje predstavlja lošu nameru izvršnih vlasti da stave tužilaštvo pod totalnu kontrolu, jer tužilaštvo ima na sebi inicijativu da krene sa rešavanajem rak rana ovog društva – korupcija, ubistva novinara i zaštita pojedinih ljudskih prava. Izvršna vlast je uspela da stavi zamenike tužilaca koji su članovi Državnog saveta tužilaca, pod svoju kontrolu“, ukazuje Rakić Vodinelić.

To što sudije nisu podlegle lobiranju ocenjuje kao znak odvažnosti sudijske branše, ali dodaje da to neće mnogo promeniti.