NIN poziva nadležne da istraže pretnje Vesni Mališić na Tviteru

Vesti 08. dec 202017:26 > 23:22
FoNet/Aleksandar Levajković

Redakcija NIN-a pozvala je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da utvrde ko stoji iza pretnji upućenih zamenici glavnog urednika nedeljnika Vesni Mališić na društvenoj mreži Tviter.

Od nadležnih su zatražili da utvrde ko stoji iza naloga „Autošovinizam voč plemenitog Džendera Zaharijevića@autosovinizam“ na Tviteru i ko je autor tvita kojim se kako su ocenili, „praktično poziva na linč i ubistvo“ Vesne Mališić.

„Redakcija NIN-a od MUP-a i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal očekuje da što pre, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, ispitaju ceo slučaj i da primene važeće propise. Očekujemo i da će na sve učestalije napade na novinare u Srbiji reagovati domaća i medjunarodna novinarska udruženja“, stoji u saopštenju.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je „brutalne napade, govor mržnje i pretnje“ upućene zamenici glavnog urednika nedeljnika NIN, Vesni Mališić, na društvenoj mreži Tviter i pozvalo nadležne da „što pre“ utvrde ko je za to odgovoran. 

Iz NUNS-a su naveli da se „opravdano sumnja“ da iza naloga sa kog su upućene pretnje „stoji novinar i bivši predavač na Fakultetu za medije i komunikaciju Zoran Ćirjaković“.

„Govor mržnje i pozivanje na linč nikako ne bi smeli budu sastavni deo uobičajene komunikacije medju ljudima koji različito misle. Jer, to što osumnjičeni možda nije nikada učestvovao u bilo kakvom nasilnom dogadjaju ne znači da svi ljudi koji čitaju njegove objave na ono što je napisao gledaju samo kao na deo neke polemike“, stoji u saopštenju.

NUNS je pozvao druge medijske i novinarske organizacije da se „usprotive govoru mržnje i pretnjama kao ‘argumentima’ u razmeni stavova“.

Pretnje Vesni Mališić osudilo je i Udruženje novinara Srbije (UNS).