Haški sud ponovo pozvao Srbiju da bez odlaganja uhapsi i izruči Jojića i Radetu

Vesti 08. dec. 202015:40 > 20:03
Podeli:
Izvor: N1

Sudski Mehanizam u Hagu je ponovo pozvao vlasti Srbije da bez odlaganja uhapse i izruče zvaničnike Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjericu Radetu, kako bi im se pred tim sudom sudilo po optužbi za nepoštovanje Haškog tribunala.

Kineski sudija Liu Daćun zatražio je da „Srbija sprovede nalog za hapšenje optuženih, kako bi omogućila njihovo prebacivanje u sedište Mehanizma“, pravnog naslednika Haškog tribunala.

U sudijinom nalogu piše da su ključni svedoci protiv Jojića i Radete ponovo jasno stavili do znanja da ne bi svedočili, ukoliko bi proces bio ustupljen Srbiji.

„Uprkos činjenici da optuženi više nisu poslanici u Narodnoj skupštini Srbije, svedoci su ostali pri svom nedvosmislenom stavu da nisu voljni da svedoče, ukoliko bi predmet bio ustupljen Srbiji, što održavanje procesa u Srbiji čini nemogućim“, naglasio je sudija Daćun.

Svedoci su, kako piše u nalogu, sudu preneli „informacije koje izazivaju ozbiljnu zabrinutost za mogući uticaj koji bi suđenje u Srbiji imalo na bezbednost, privatnost i dobrobit svedoka i njihovih porodica“.

Sudija Daćun je još jednom naglasio i da zvanični Beograd, po statutu Mehanizma, ima obavezu da sa tim sudom sarađuje i u predmetima protiv optuženih za nepoštovanje suda, te da ta odredba „preteže svaku domaću zakonsku prepreku“.

Vlasti Srbije prethodno su obavestile sudiju Daćuna da Jojić i Radeta više nisu poslanici Skupštine Srbije i ponovo izrazile „punu spremnost“ srpskog pravosuđa da im sudi.

Odbijanje svedoka da svedoče u Srbiji bio je glavni razlog zbog kojih je Mehanizam ranije preinačio svoju prvobitnu odluku da proces Jojiću i Radeti ustupi Srbiji i odlučio da proces ipak bude održan u Hagu.

Tužiteljka Dajana Elis ranije je zatražila da predsednik haškog suda ponovo Srbiju prijavi Savetu bezbednosti UN, zbog odbijanja da dvoje radikala uhapsi i izruči u Hag. Predsednik suda Karmel Ađijus je ranije već prijavljivao Savetu bezbednosti da Beograd ne sarađuje u ovom predmetu.

Jojića i Radetu, Haški tribunal je, u oktobru 2012, optužio da su da su uticali na svedoke u haškom procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Radeta: Evo opet me nasekiraše

Vjerica Radeta je večeras na svom Tviter nalogu povodom najnovijeg poziva sudskog Mehanizma u Hagu vlastima Srbije napisala:

„Evo opet me nasekiraše. Dobro, šalim se“.