Epidemiološka situacija u Srednjobanatskom okrugu vanredna i nepredvidiva

Vesti 08. dec 202013:59 > 14:05
N1/arhiva

Epidemiološka situacija u Srednjobanatskom okrugu je vanredna i nepredvidiva, jer je sve veći broj zaraženih, a poseban problem predstavlja oboljevanje zdravstvenih radnika i drugih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, rečeno je na sednici Saveta okruga koju je sazvala načelnica Snežana Vučurević.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu, u okrugu su 3.143 aktivna slučaja, najviše zaraženih je u Zrenjaninu – 2.299, Žitištu 219, Novom Bečeju 398, Novoj Crnji 112 i Sečnju 115 osoba.

POVEZANE VESTI

Vučurević je navela da su sve lokalne samouprave proglasile vanrednu situaciju i da prate stanje na njihovoj teritoriji, u zdravstvu, školstvu i privredi i pružaju podršku u skladu sa potrebama i mogućnostima.

U službi praćenja epidemiološke situacije i aktivnostima na suzbijanju širenja koronavirusa pojačani su i koordinisani inspekcijski nadzori u objektima i na događajima koji su određeni kao visoko rizični.

Od 28. oktobra 2020. godine sprovedena su 1.172 inspekcijska nadzora, od čega 254 od strane sanitarne, tržišne, veterinarske, poreske i inspekcije rada i 918 nadzora koje su izvršile lokalne komunalne inspekcije i komunalna milicija Gradske uprave Zrenjanin.

Pokrenuto je 25 prekršajnih zahteva i izrečen je jedan prekršajni nalog.

Na današnjoj sednici ukazano je i da će inspekcijski nadzori biti pojačani i u narednom periodu, a građanima i privrednim subjektima upućen je apel da dosledno poštuju propisane mere kako bi sačuvali njihovo zdravlje i zdravlje drugih, kao i zdravstveni sistem.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.