Prva godina bez otvorenih poglavlja – jasan signal da EU nije zadovoljna Srbijom

Vesti 07. dec 202019:37 > 19:46
Shutterstock

Prvi put od 2014. i početka pregovora o članstvu u Evropskoj uniji Srbija neće otvoriti nijedno novo poglavlje u toku jedne kalendarske godine. Čak i da zaključci o Zapadnom Balkanu nisu blokirani u Briselu zbog sukoba Sofije i Skoplja njima nije predviđeno otvaranje novih poglavlja sa Srbijom. Stručnjaci za Evropsku uniju navode da je to jasan signal da unija nije zadovoljna političkom situacijom u Srbiji, pre svega kada je reč o vladavini prava, sudstvu i slobodi medija.

Dobra vest za nemačku evroposlanicu Violu fon Kramon za Srbiju je loša i zabrinjavajuća, kaže Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike (CEP). No, dodaje da je to samo posledica problema koji su godinama gurani pod tepih, a odnose se da osnovne vrednosti Evropske unije koje se u Srbiji ne poštuju.

„Očigledno je da naša zemlja kao kandidat ima te probleme i kada je reč o nezavisnom sudstvu i o medijima – koji se ne usuđuju da kritički izveštavaju, pa sve do uticaja i pritisaka na akademsku zajednicu. Sve su to teme koje će sada biti mnogo više u fokusu i na osnovu kojih će se donositi odluke o napretku Srbije. Jedan deo razloga zašto Srbija ne otvara nijedno poglavlje, može se potražiti u tome što ne postoji uverenje da je Srbija iskreno opredeljena za članstvo u Evropksoj uniji“, upozorava Majstorović.

POVEZANE VESTI

Osim vladavine prava, još dve grupe pitanja su sporme između Srbije i EU, navodi Marko Savković iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost. Spoljna politika u kojoj se Srbija često savim drugačije opredeljuje od Unije, kao i večito pitanje Kosova – u kome opet nema napretka.

„Postoji jaka potreba, mislim vladajućih krugova u Srbiji, da se ova jedna dosta loša slika promeni. Eto, imali smo i ovu situaciju sa Skupštinom, pa je morala Ursula Fon der Lajen da reaguje. Videćemo od januara da li će tako i biti“, navodi Savković.

Zato je najavljeni nastavak dijaloga vlasti i opozicije pod patronatom Evropskog parlamenta jednino rešenje za Srbiju, zaključuje istraživač Centra za evropske politike Strahinja Subotić.

„Evropska unija je nezadovoljna kako je Srbija sprovela izbore ove godine. Evropska komisija jasno ističe da je vladajuća partija u sprezi sa glavnim medijima potisnula opoziciju i na taj način onemogućila poštene izbore“, podseća Subotić.

Godišnja pomoć Evropske unije Srbiji kroz donacije i različite predpristupne fondove meri se desetinama miliona evra. Više od 60 odsto izvoza Srbije donose evropske kompanije koje su uložile u Srbiju.