Novac namenjen proslavi Nove godine sedam gradova preusmerilo za lečenje dece

Vesti 07. dec 202014:27 > 14:28
Printscreen

Tim "Kreni-promeni" jedan je od inicijatora akcije preusmeravanja budžetskih sredstava iz lokalnih samouprava za lečenje dece koja boluju od teških i retkih bolesti. U ovom trenutku budžetska sredstva, koja su prevashodno bila namenjena za proslavu novogodišnjih praznika, za lečenje bolesnih mališana preusmerilo je sedam gradova u Srbiji - Užice, Zrenjanin, Kragujevac, Vladičin Han, Pirot, Sombor i Veliko Gradište.

„Sve više je dece koju lečimo SMS porukama, ta deca imaju male šanse da prežive i mislimo da baš sad imamo priliku da im tu šansu pružimo budući da taj novac postoji – on je izdvojen za Novu godinu, a evidentno je da se neće potrošiti zbog situacije sa koronavirusom“, kaže Kristina Urošević.

Ona ocenjuje kao nerazumno trošiti novac na „online proslave“, već da ovu Novu godinu „proslavimo znajući da smo nekom drugom pružili šansu da proslavlja druge nove godine“.

Iz tima „Kreni promeni“ kažu da su takav apel uputili i gradu Beogradu, ali da zasad nema odgovora od gradskih čelnika na koji način će se utrošiti novac koji je izdvojen za proslavu Nove godine.

Oni podsećaju da je trenutno u još 20 gradova širom Srbije pokrenuta takva peticija koju je potpisalo oko 90.000 ljudi.