Nezavisna kulturna scena Srbije: Neprimereni i opasni napadi iz Skupštine

Vesti 07. dec. 202009:58 > 09:59
Podeli:
Izvor: Printscreen

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) osudila je kao "neprimerene i opasne" napade upućene iz Skupštine Srbije koji su usmereni na dramske umetnice i umetnike, "kojima se crtaju mete i preti im se proterivanjem iz zemlje".

„Reći da je kultura danas u Srbiji na margini društva jeste patriotski čin i tačna dijagnoza, potrebna da bi stvari mogle da se menjaju na bolje, a odgovoriti na to vređanjem i pretnjama je znak slabosti vladajuće elite, ali nažalost i manir narodnog poslanika vladajuće koalicije Marka Atlagića, koji je već poznat javnosti po napadima i pretnjama na novinare, koje je nedavno iz skupštinske klupe nazivao ‘izdajničkim bitangama'“, navedeno je u saopštenju NKSS.

POVEZANE VESTI:

Ovde problem nije samo verbalna agresija, neprimeren rečnik i nedostatak sposobnosti za komunikaciju, već i to što takav govor dolazi sa skupštinske govornice i ulazi u javni prostor sa mesta autoriteta i zato te napade ne treba shvatiti olako ističe NKSS.

Takav način javnog blaćenja svih koji kritički govore, smatra NKSS, nastavlja se na niz pretnji i napada na umetnike i radnike u kulturi od huligana koji upadaju na izložbe, televizija koje daju prostor ovakvim napadima, anonimnih portala koji sprovode “istrage”, a paralelno sa tim i od strane poslanika, pa i donedavnog ministra kulture.

U saopštenju je upozoreno i da „tabloidi crtaju mete na čela filmskih reditelja i radnika, kao i svih neistomišljenika koji se usude da ukažu na zloupotrebe i greške u načinu na koji sistem funkcioniše“.

„Cilj svih tih napada je da se izazove strah i autocenzura, da se spreči mogućnost da bilo koja slobodna kritička misao bude izgovorena ili na bilo koji način iskazana“, ističe asocijacija NKSS, osuđujujući sve napade na umetnost i slobodu govora.

Asocijacija zahteva reakciju nadležnih, predsednika Skupštine Srbije, premijerke, a posebno Ministarstva kulture i informisanja, naglašavajući kako je njihova dužnost da „javno osude svaki govor mržnje u društvu, a pogotovo onaj koji se odnosi na umetnike i radnike u kulturi“.

Zajedničko saopštenje potpisali su Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine i Stanica Servis za savremeni ples.