Popović: Integritet Univerziteta uvek je tema broj jedan

Vesti 07. dec 202009:05 > 10:17
N1

"Motivacija za učenje studenata u odnosu na normalne okolnosti ne bi trebalo da bude manja, trebalo bi da bude veća, tako da ja, uz izražavanje brige kako će ovo da funkcioniše, ne bih suviše dramatizovala ovu situaciju. Odgovornost studenata je vrlo jasna, njihov zadatak je da uče, i oni to mogu i u ovim uslovima da čine, pod uslovom da nisu ugroženi", istakla je rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović u Novom danu. Ona je kazala da je integritet Univerziteta veoma važan i za nastavnike i za studente i da je on uvek "tema broj jedan".

Podsetimo, Ivanka Popović je ovogodišnja dobitnica Nagrade za izuzetnost, koju dodeljuje Hemofarm fondacija, a nagrada joj je dodeljena za posvećen rad sa studentima, unapređenje visokoškolske nauke i obrazovanja, i odlučno zalaganje za očuvanje integriteta i ugleda Univerziteta kao institucije od javnog značaja.

„Izuzetna je čast da se dobije jedno takvo priznanje. Hemofarm fondacija je postavila vrlo visoke kiterijume, tako da ne može čovek da ne bude uzbuđen po prijemu informacije da je dobitnik te nagrade. Naravno, to predstavlja podsticaj za rad, i prepoznavanje da ono što činimo na Univerzitetu je dobro za naše drušvo. Nadam se da ćemo uspeti da nastavimo sa promovisanjem Univerziteta na ovaj način“, navela je Popović.

POVEZANE VESTI

Kako je dodala, očekivanja od Univerziteta su jako velika, jer je zasnovan na poverenju, a to počiva na integritetu.

„Iz tog razloga je neobično važno da poštujemo ono što smo sebi zadali kao propise, i moramo da istrajemo na tome. Jako je važno, i za studente i za zaposlene, da je integritet tema broj jedan, i da se pitanje akademske čestitosti uvek nalazi na dnevnom redu“, poručila je ona.

Prema njenim rečima, ugled Univerziteta počiva ne njegovim delima, i smatra da uvek mora da se pokaže da „delima stojite iza svojih reči“.

Napominje da je akreditacija fakulteta i univerziteta proces koji se dešava cele godine, u zavisnosti kada imaju rok za predaju dokumentacije.

„U februaru nekoliko fakulteta treba da preda svoju dokumentaciju, a nekoliko fakulteta, zajedno sa Univerzitetom je učinilo to u oktobru, tako da smo mi taj veliki posao ovde u Rektoratu završili za akreditaciju samog Univerziteta. I sada čekamo rezultate provere Nacionalnog akreditacionog tela“, kazala je ona.

Objasnila je da je akreditacija sistem kontinuirane provere rada, kao i da je sada unapređenje kvaliteta rada primarni cilj Univerziteta.

„Fokus je na kvalitetu nastave koji se izvodi, i to je u ovim vremenima pandemije posebno važan izazov“, naglasila je Popović.

Govoreći o naučnom radu u vreme pandemije, rekla je da je „on usporen, ali da nije omogućen“.

Povećanje finansiranja naučno-istraživačkih organizacija

„Jedan od važnijih koraka u našoj zemlji je povećanje finansiranja naučno-istraživačkih organizacija iz budžeta. To je jedan od zahteva koji postoji godinama i nadam se da će Strategija (naučnog i tehnološkog razvoja Srbije) uspeti to i da realizuje“, smatra Popović.

„Mi nismo imali mnogo prostora u pandemiji, ili će se raditi – ili se neće raditi. Nerad ne dolazi u obzir, da se mladim ljudima gubi dragoceno vreme za njihovo obrazovanje, i tako je onlajn rad najbolje što u ovim uslovima možemo da uradimo. A od nas samih zavisi koliko će biti kvalitetna ta onlajn nastava, i od stedenata i od nastavnika. U odnosu na prošli semestar se mnogo toga naučilo. Mislim da ove školske godine, ovog semestra, onlajn nastava ide dobro“, ocenila je ona.

Komentarišući regularnost naučnih radova u ovakvoj situaciji, ona je navela da je Zakon o visokom obrazovanju 2017. godine doneo obaveze za deponovanje doktorskih disertacija kojim se obezbeđuje njihova stalna dostupnost za sagledavanje kvaliteta tih radova.

„Sa druge strane postoji obaveza da svaki rad pre nego što ide na odbranu, prolazi probu originalnosti teksta, i to je do sada bilo pitanje kojima su se univerziteti pojedinačno bavili i nabavljali samostalno te softvere za proveru“, pojasnila je ona i dodala da su izdvojena sredstva iz budžeta kojima je omogućeno da svi univerziteti sada imaju pristup tom softveru.