Trendafilova: Mandat suda je da obezbedi pravdu, ne bavimo se politikom

Vesti 06. dec 202012:39 > 12:44
AFP/Peter Dejong

Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova rekla je da će se obezbediti da pravda bude zadovoljena, a da pitanje priznanja Kosova i odnosa Kosova sa Srbijom, odnosno SAD, ne spada u mandat ovog suda.

„To su isključivo politička pitanja koja nemaju nikakve veze sa nama kao sudskom ustanovom… Verujem da će rad Veća, odluke, nalozi i presude govoriti sami za sebe. Javnost će sama moći da zaključi da li je ovaj sud ispunio ulogu koja mu je poverena mandatom“, navela je Trendafilova.

POVEZANE VESTI

Prema njenim rečima, mandat ovog suda je da obezbedi da se odgovorna lica privedu pravdi i da pravda bude zadovoljena u skladu sa najvišim standardima, mandatom suda, pravnom regulativom i relevantnim međunarodnim standardima, nakon temeljite analize predočenih dokaza.

Ona je rekla za „Politiku“ da Specijalizovana veća nisu političko telo, te da ovaj sud funckioniše bez ičijeg političkog ili bilo kojeg drugog uticaja i uplitanja i da se sudije rukovode samo zakonom.

Na pitanje u kojoj su fazi pripreme za suđenja povodom dve optužnice podignute protiv bivših pripadnika OVK, od kojih su se sedmorica našla u pritvoru, Trendafilova je odgovorila da se sudija za prethodni postupak stara da predmet bude spreman za suđenje u razumnom roku, ali da je teško reći koliko prethodni postupak može da traje.

Trendafilova, koja će na čelu ovog suda ostati u naredne četiri godine, istakla je da je bezbednost žrtava i svedoka od najvećeg značaja, te da u ovom sudu postoji specijalizovana služba, čiji je zadatak pružanje zaštite i podrške pre, tokom i posle suđenja, ali da su aktivnosti te službe strogo poverljive.

Trendafilova je rekla da svako ko veruje da je lično pretrpio telesnu, duševnu ili materijalnu štetu kao direktnu posledicu nekog krivičnog dela iz optužnice, može podneti prijavu za priznavanje statusa žrtve koja učestvuje u postupku.

Prema njenim rečima, lice koje želi da dobije status žrtve, a ispunjava uslove, treba da popuni prijavu na sajtu ovog suda i da je podnese bilo kojim bezbednim portalom putem veb sajta ili imejlom.

Tokom ove godine podignute su tri optužnice protiv pripadnika OVK za zločine protiv Srba, i nelojalnih Albanaca, od kojih su dve potvrđene, a u pritvoru su sedmorica komandanata i veterana OVK, među kojima i Hašim Tači.