Oštre reakcije na studiju EP, mediji autora povezuju sa Samoopredeljenjem

Vesti 05. dec 202021:39 > 21:45
N1

Studija Odeljenja praktičnih politika za spoljne odnose EU o lažnim vestima i dezinformacijama na Zapadnom Balkanu u kojoj se, između ostalog, tvrdi i da je kampanja širenja dezinformacija od strane specijalnog izaslanika predsednika SAD za dijalog, Ričarda Grenela, doprinela rušenju vlade Aljbina Kurtija, jedna je od centralnih tema u prištinskim medijima danas.

I dok pojedini mediji dovede u vezu jednog od autora studije sa Samoopredeljenjem, iz Demokratskog saveza Kosova (LDK) poručuju da je reč o manipulaciji, a Demokratska partija Kosova (PDK) da bi pre verovali Amerikancima nego „nekim idiotima“ koji pišu kontradiktorne izveštaje, prenosi KoSSev.

POVEZANE VESTI

 Kao najupečatljiviji primer dezinformacija na Kosovu, izveštaj izrađen za potrebe Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta navodi tvitove specijalnog izaslanika predsednika SAD za pregovore, Ričarda Grenela. „Frustriran zbog onoga što je video kao opstrukciju kosovskog premijera Aljbina Kurtija, Grenel je očigledno organizovao da senator Dejvid Perdju i sin američkog predsednika, Donald Trump mlađi, na Tviteru iznesu izjavu kojom sugerišu da SAD povuku svoje trupe sa Kosova. Ambasador Grenel je tada ovo upotrebio kao pretnju – koju nije uputio američki zvaničnik – u pregovorima sa Kurtijevim koalicionim partnerima, prouzrokovavši na ovaj način izglasavanje nepoverenja kojim je oborena Kurtijeva vlada“, stoji u izveštaju kao ilustracija toga kako je „jedan strani akter potpuno izmišljenom pretnjom izazvao promenu vlasti“.

Izveštaj je pored Kljana Kosova, Gazete Express, Zeri i RTV Besa, kao glavne kanale širenja dezinformacija na Kosovu, identifikovao i Kadrija Veseljija i Isu Mustafu.

Ovaj nalaz istaknut u izveštaju u kom se navodi da pokriva period od dve godine (2018-2020), privukao je pažnju medija, ali i Samoopredeljenja (LVV). Među prvima je reagovao poslanik LVV Dimal Baša (Basha) koji je Grenela nazvao siledžijom. „Kada napravite savez sa strancima da zbacite vladu, to se zove nacionalna izdaja, a to uključuje i saradnju sa siledžijom kakav je Grenel. Izveštaj EU dokazuje ono što govorim od početka. Smeće ste, gadni ste“, prenosi Insajderi izjavu ovog zvaničnika u vezi sa izveštajem koji se, između ostalog, osvrće kritički i na političke aktere koji govore o političkim protivnicima kao izdajnicima.

Studiju EP komentarisao je i sam Haki Abazi. Kaže da je njome potvrđeno „ono što je bilo jasno – da su lažima i lažnim vestima pogođeni demokratija i rezultati izbora 6. oktobra“. Pozvao je kosovski ustavni sud, čija se odluka o validnosti glasa osuđenog poslanika Etema Arifija za formiranje Hotijeve vlade, očekuje u narednim danima, da „ozbiljno pročita izveštaj, ukoliko nije uveren da su iznete činjenice o tome kako je napadnut ustav i volja naroda zagarantovana ustavom Kosova“.

Insajderi, sa druge strane prenosi i ono što vide kao vezu između jednog od četiri autora i LVV i Aljbina Kurtija. Adam Fagan, jedan od autora studije je profesor koji je povezan sa pokretom Samoopredeljenje, navodi Insajderi.

Dalje navode da je on bio jedan od panelista onlajn rasprave koju je organizovalo Samoopredeljenje u oktobru ove godine na kom se diskutovalo o delu Vašingtonskog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji u kom se Kosovo obavezalo na moratorijum za zahteve za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Kritike na račun studije EU, a pogotovo dela kojim se tvrdi da je kampanja širenja dezinformacija od strane izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela doprinela rušenju vlade Aljbina Kurtija, stigle su u toku dana iz sada vladajuće, a ranije Kurtijevog koalicionog partnera – LDK, kao i opozicione PDK.

Mustafa: Tražiću od da se osbaci tendenciozna studija

Tvrdnje da je kampanja širenja dezinformacija od strane specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela doprinela rušenju vlade Aljbina Kurtija je „očajnički pokušaj manipulacije istinom“, tvrdi predsednik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Isa Mustafa.

U svojoj reakciji poručio je da će zatražiti od evropskih narodnih partija neophodna pojašnjenja „da se odbaci ove tendenciozna i ideološki motivisana studija prema LDK“.

„Neki evropski levičari, simpatizeri glavne kosovske levičarske političke snage (Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija) u ‘studiji’ o uticaju lažnih vesti na kreiranje politike, uključujući Kosovo, optužili su me kao proizvođača lažnih vesti s ciljem rušenja vladajuće koalicije između Samoopredeljenja i LDK“, navodi se u Mustafinoj objavi na Fejsbuku.

Govoreći o periodu koji je prethodio rušenju Kurtijeve vlade, nekadašnji koalicioni partner Aljbina Kurtija navodi da je pokret LDK dao Samoopredeljenju šansu da rade zajedno za dobrobit Kosova, ali i da LDK nije mogla da podnese „gaženja – gledajući kako Samoopredeljenje razrešava ministre LDK – kršeći sporazum i ugrožavajući kosovsko partnerstvo sa SAD“.

„Samoopredeljenje je, pored pokušaja zloupotrebe LDK partnerstva i konstruktivnosti, vraćajući se svojoj ideološkoj osnovi i izolacionističkoj genezi, počelo da ugrožava partnerstvo Kosova sa ključnim saveznicima, pre svega sa Sjedinjenim američkim državama“, istakao je Mustafa. Navodi da je upravo zbog toga ova stranka reagovala i pokrenula postupak za rušenje vlade. Time je, kako je rekao odgovorio svima na Kosovu „koji sebe zovu toliko važnim i snažnim da ignorišu telefonske pozive Bele kuće i Stejt departmenta“.

Demokratska partija Kosova sumnja u izvore: Nije sve što piše EU istina

Portparol Demokratske partije Kosova (PDK) Avni Bitići je doveo u pitanje izvore koji su korišćeni za pisanje ovog izveštaja.

Navodi da se deo izveštaja o rušenju Kurtijeve vlade zasniva na vestima Sputnjika i u bliskoj saradnji sa portalom Kallxo, a za koji navodi da ima bliske veze sa Hakijem Abazijem iz Samoopredeljenja.

„Nije sve što piše EU istina, govorim o istoj kategoriji koja nas godinama drži izolovanim bez liberalizacije i bez ikakvog racionalnog argumenta“, navodi portparol PDK.

Dodaje da bira da veruje Amerikancima i stvarima koje je sam svojim ušima čuo tokom sastanaka, a ne „nekim idiotima koji prave izveštaj sa gore pomenutim referencama sa mnogo kontradiktornosti“.