Ekshumacija grobnice kod Raške, zvaničnici veruju u rešenje pitanja nestalih

Vesti 04. dec. 202017:01 > 17:05
Podeli:
Izvor: N1

Lokacija na kamenolomu Kiževak kod Raške na kojem je pronađena masovna grobnica, o čemu smo već izveštavali, prvi put je bila otvorena za javnost. Sprovođenje ekshumacije na lokaciji Kiževak je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

Pretraga terena u selu Kiževak kod Raške, u kom je pronađena peta masovna grobnica u Srbiji, traje još od 2015. godine, a s obzirom na to da se još uvek ne zna tačan broj posmrtnih ostataka koji su pronađeni, teško je predvideti vremenski rok koji je potreban da se obavi obdukcija i utvrdi identitet osoba koje su tu pokopane.

POVEZANE VESTI

Pretpostavke su da se na ovoj lokaciji nalazi između 15 i 17 posmrtnih ostataka. Iako će DNK analiza pokazati ko su žrtve, pretpostavlja se da se radi o Albancima sa Kosova.

Lokaciju su posetili predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije i šef Beogradske delegacije Veljko Odalović, predsedavajući Radne grupe Fabijan Bourdije i šef Prištinske delegacije Ibrahim Makoli.

„Zajedno smo preuzeli odgovornost. Tela izmeštene grobnice su ovo na čemu mi radimo. Ali i razmenjujemo sve informacije. I Priština takođe ima odgovornost. To su praktično usaglašeni stavovi u Londonu, Vašingtonu i Briselu. Zajedno smo se obavezali da sve bude transparentno i radimo na celom procesu do kraja“, rekao je Odalović.

„Otkrivanje lokacija je veoma bitno zbog nestalih lica. Od 2004. godine, više od 1.800 lica je identifikovana, a posmrtni ostaci predati porodicama“, kazao je Bourdije.

„Na lokaciji Kiževak su prebačena tela ubijenih Albanaca. Lokacija je nađena pomoću satelitskih snimaka. Mislimo da ima još lokacija na teritoriji Srbije i zajedno sa Vladom Srbije ćemo ih pretražiti. Zadnjih 20 godina i na teritoriji Kosova nalazimo ostatke žrtava. Želimo da otkrijemo sudbinu svake nestale osobe“, rekao je Makoli.

Na lokaciji Kiževak će se raditi još desetak dana, a onda će se konzervirati i fizički i bezbednosno. Inače, 1.643 osobe sa prostora KiM se vode kao nestale, a do sada je u četiri grobnice na teritoriji Srbije pronađeno 907 tela.