Đerlek: Pik trećeg talasa od 15. decembra, najkasnije do 25.

Vesti 04. dec 202016:16 > 16:20
N1

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsan Đerlek je rekao da nas očekuje od 15. do 20. decembra, odnosno 25. najkasnije pik trećeg talasa. Na podsećanje da su ovih dana dr Predrag Kon i dr Branislav Tiodorović ocenjivali da su mere zakasnile, a na pitanje ko u Kriznom štabu nije glasao da se primene početkom novembra - nije dao konkretan odgovor.

Na konstataciju N1 da su njegove kolege iz medicinskog dela Kriznog štaba (dr Branislav Tiodorović, dr Predrag Kon) ovih dana govorile da se zakasnilo sa novim merama, i da su ih oni predlagali za početak novembra, a na pitanje ko iz Kriznog štaba nije glasao za njihov predlog, Đerlek nije dao konkretan odgovor.

POVEZANE VESTI

 „Krizni štab funkcioniše na način da svako ima pravo da kaže svoje mišljenje, ali se odluke donose na osnovu glasanja svih članova Kriznog štaba. Tako da je to mišljenje profesora Tiodorovića i profesora Kona, koje izuzetno cenim, oni su ovih meseci pokazali da rade svoj posao na najbolji mogući način i imaju pravo da kažu svoje mišljenje“, odgovorio je Đerlek.

Na ponovljeno pitanje ko je bio protiv da se uvedu mere još početkom novembra, i na pitanje jel on bio protiv, rekao je – ne. Kaže da je odgovorio na to pitanje time što svako ima pravo na svoje mišljenje, a da se ukupno mišljenje daje na osnovu glasanja.

Na pitanje N1 šta vlast planira da uradi po pitanju redova ispred kovid-ambulanti, Đerlek je naveo da je Grad Beograd obezbedio „i to je za svaku pohvalu“ šatore kao čekaonice ispred ambulanti, sa grejnim telima. I to je ono što smo mogli da učinimo, naveo je.

Približavamo se piku trećeg talasa, po svim procenama, on će od 15. do 20. decembra, 25. najdalje, dostići taj pik i onda će se polako stabilizovati situacija, naveo je Đerlek.

U Beogradu su kaže jasni parametri – pre samo sedam do 10 dana bilo je više od 50 odsto novoobolelih od ukupnog broja u Srbiji, a u poslednjih nekoliko dana imamo broj pregleda koji je smanjen za više od 20 odsto, dok je broj novoobolelih na visokom nivou, ali i tu je neko zaravnjenje na oko 2.000. Očekuje se za sedam do 10 dana da će i tu početi da pada broj novoobolelih, što ne znači da se će se isto desiti u drugim delovima Srbije, jer se zaraza prelila iz Beograda na ostale delove, kaže državni sekretar.

Nećemo imati u Srbiji istovremeno smanjenje u svim delovima, naglašava. Smatra da „ćemo se odupreti ovom teškom talasu sa novim kapacitetima“ u Batajnici. Glavni cilj nam je da pokušamo da uspostavimo što bolju kontrolu nad sprovođenjem epidemioloških mera, rekao je Đerlek i zamolio je građane da se što disciplinovanije pridržavaju propisanog i preporučenog.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.