Koliko poslanica Pilja košta Srbiju – od izvinjenja do budžeta

Vesti 04. dec 202016:13 > 19:51
Screenshot/ Video

Veliki broj organizacija civilnog društva i predstavnika medija oštro je osudio govor mržnje uperen prema televiziji N1 i Nova S od strane narodnih poslanika, na sednici Narodne skupštine Srbije u sredu, 2. decembra. Izvinjenje je uputio i predsednik Srbije, mada mu, kako kaže, nije jasno zašto se toliko kuka zbog toga.

U nedelji kada korona upisuje crne rekorde u broju žrtava koje odnosi, brojni narodni poslanici Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije nisu se obračunavali sa virusom, već sa novinarima N1, NOVA S i poznatim glumcima. Posebno se, kada je reč o uvredama na račun medija, istakla poslanica Biljana Pantić Pilja.

POVEZANE VESTI

 „A o ovim nezavisnim medijima, antisrpskim medijima, nema tu trunke nezavisnosti, njih može opisati samo jedna rečenica – domaći izdajnik, strani plaćenik“, navela je ona.

Posle brojnih reakcija i osuda javnosti, tokom gostovanja na javnom servisu predsednik Srbije i predsednik naprednjaka izgovorio je „izvinite“.

„Sve ove ljude na koje su se odnosile, ne mogu da kažem uvrede, nego teže reči, ja ih molim izvinjenje u moje ime i u ime partije kojoj pripadam“, rekao je Aleksandar Vučić.

Ipak, uz izvinjenje nije izostala ni Vučićeva reakcija na reakcije osude retorike iz devedesetih.

„Jedno 24 sata kukaju i drže kampanju, kako je jedna naša poslanica, a pogrešila je, nije mi teško da kažem…“, dodao je.

Vučićevo „izvini“, ali i osude retorike naprednjaka, kod predsednice Vlade dele utisak o nastupu partijskih drugova.

„24 časa se onesvešćuju od tuge zato što je neko pogrešio, mlada osoba, mlad čovek, mlada žena, poslanik u parlamentu, na šta je predsednik stranke odmah reagovao i izvinio se što je prvi put u političkoj istoriji Srbije“, rekla je Ana Brnabić.

Brnabić izjave o stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima pripisuje mladosti poslanika. Međutim, Biljana Pantić Prlja jeste mlada žena, ali nije neiskusna političarka. I pravno je obrazovana.

Naime, prema pisanju Istinomera: advokatica je od 2011. godine. Zaposlena je u advokatskoj kancelariji “Vučević”, koju je osnovao Zoran Vučević, otac aktuelnog gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, koji je takođe advokat te kancelarije.
Sa naprednjacima je od osnivanja stranke, Prvi put izabrana za poslanicu 2012. godine. Do sada je široj javnosti postala poznata jedino kao poslanica koja je u periodu od 2016. do 2019. godine napravila najviše troškova u Skupštini Srbije, te je za njen rad iz budžeta izdvojeno blizu 8,2 miliona dinara.

Koliko košta poslanica Pilja istraživao je i CINS. Navode, za četiri godine u Skupštini zaradila je na ime plate (neto): 2.737.285,92 dinara. Od Poslaničkog dodatka (neto) na račun joj je leglo još 1.368.676,68. To što Pilja vozi svoj auto (neto) građane Srbije košta 681.992,00, a to što službeno putuje u inostranstvo Srbiji je naplatila 3.387.498,84 dinara.

Pored iskusne poslanice poslanice Pilje nisu zaostajali ni „mladi lavovi“ naprednjaka. Za sve izgovoreno na kraju sednice javno su pohvaljeni od šefa poslanika SNS-a Aleksandra Martinovića.