RERI i BOŠ: Na osnovu čega su ublaženi kriterijumi za ocenu kvaliteta vazduha

Vesti 04. dec. 202014:31 > 14:38
Podeli:
Izvor: N1

Nevladina organizacija Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i obrazovna organizacija Beogradska otvorena škola (BOŠ) pozvale su Agenciju za zaštitu životne sredine Srbije da odgovori na osnovu kojih propisa je promenila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha.

To je učinjeno tako da se vazduh koji je do sada ocenjivan kao „zagađen“, od sada, kažu, ocenjuje kao „prihvatljiv“.

Takođe su dve organizacije u saopštenju navele da su domaći kriterijumi i inače daleko ispod kriterijuma Evropske agencije za zaštitu životne sredine, čija je Srbija članica.

„Kriterijumi koji se danas mogu naći na sajtu Agencije razlikuju se od onih koji su korišćeni u izveštaju za zaštitu životne sredine objavljenom u septembru ove godine. Ovi kriterijumi se, svakako, razlikuju i od onih koje koristi Evropska agencija za zaštitu životne sredine koja ima značajno strožije standarde za ocenu kvaliteta vazduha“, navedeno je u saopštenju.

Organizacije podsećaju da je u 2019. godini vazduh u svim gradovima (Beograd, Novi Sad, Niš, Bor, Užice, Kosjerić, Smederevo i Pančevo) bio prekomerno zagađen usled visoke koncentracije PM10 i(ili) PM 2.5 čestica.

PM 2.5 čestice su praškaste materije veličine manje od 2,5 mikrometra. Prema navodima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), ove čestice zbog svoje veličine predstavljaju veliku opasnost po zdravlje, jer se dugo zadržavaju u vazduhu i mogu prodreti do krvotoka i pluća, gde izazivaju velike zdravstvene probleme, navpdi RERI.

Prema najnovijem izveštaju SZO „Stanje globalnog vazduha 202“, zagađenost vazduha bilo je četvrti vodeći faktor rizika za prevremenu smrt u svetu, čineći skoro 12 odsto svih smrtnih slučajeva, sa više od 6,67 miliona samo u 2019. godini, dodaje se.

Kako navode ove organizacije, u Srbiji, prema podacima SZO, samo od prekomerne koncentracije PM 2.5 čestica prevremeno umre oko 3.600 ljudi, a više od polovine tog broja su prerano umrli stanovnici Beograda.