Lutovac: Vučić govori ono što EU želi da čuje, ali ne sprovodi njene vrednosti

Vesti 04. dec. 202013:31 > 13:39
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da Aleksandar Vučić govori sve ono što Brisel želi da čuje, ali "jasno je kao dan" da on ne sprovodi vrednosti i standarde Evropske unije u Srbiji.

Lutovac je ocenio da Vučić nije zainteresovan za EU, jer bismo, u suprotnom, imali slobodne i poštene izbore i slobodne medije, a to mu, kako kaže, „nije u interesu“.

„EU nam je već poručila da će nas takvo ponašanje skupo koštati odlukom da Srbija ne otvori nijedno pregovaračko poglavlje do kraja godine, da ne možemo da govorimo da nam je EU prioritet, a da toliko dugo nemamo čak ni Šefa pregovaračkog tima“, izjavio je predsednik DS, a saopštila stranka.

POVEZANE VESTI

Prema njegovim rečima, EU treba da bude jedini stub spoljne politike Srbije.

„Dobri odnosi s Rusijom i Kinom usmereni su zapravo ka unutrašnjem javnom mnjenju, da bi se pokazalo da postoji alternativa EU. Dojučerašnji radikali, koji su sada naprednjaci, svoj zaokret žele malo da ublaže, pa zato režimski mediji napadaju Zapad, a promovišu Rusiju i Kinu“, izjavio je Lutovac.

Dodao je da to što jedno rade, a drugo govore je loše i neodrživo, baš kao i fabrikovanje nesuglasica sa Crnom Gorom da bi se skrenula pažnja sa više nego zabrinjavajućeg stanja u državi izazvanim pandemijom, odnosno, posledicama lošeg upravljanja državom u vreme pandemije od strane režima Aleksandra Vučića.

„Nedavne nesuglasice sa Crnom Gorom samo su još jedan pokušaj da se skrene pažnja s onog što je bitno. Vlast produkuje probleme koji u suštini ne postoje i onda se bavi njihovim rešavanjem, umesto da se fokusira na stvarne probleme“, naveo je Lutovac.

Ocenio je da je to način da se nezadovoljstvo građjana amortizuje i da, umesto da govorimo o posledicama lošeg upravljanja pandemijom, mi govorimo o tome zašto je i da li je bilo u redu da se protera ambasador Srbije i da li je u redu ili nije to što smo odgovorili reciprocitetno.

„To je spin usmeren samo ka tome da se skrene pažnja s onoga što je suštinski važno, a to su ljudski životi i propust vlasti u Srbiji da učini sve da zaštiti gradjane Srbije“, zaključio je Zoran Lutovac.