Istraživanje BCBP: Za ulazak Srbije u EU 49 odsto građana, mladi najviše protiv

Vesti 04. dec 202013:06 > 13:12
Shutterstock

Podršku ulasku Srbije u Evropsku uniju pruža 49 odsto građana, a članstvu se najviše protive mladi ljudi, rečeo je tokom sednice radne grupe Nacionalnog konventa o EU za pregovaračka poglavlja 30 i 31, vezana za ekonomske odnose sa inostranstvom i spoljnu politiku.

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Maja Bjeloš je iznela podatak da 18 odsto mladih ljudi ima pozitivan stav prema EU, dok oko 60 odsto stanovništva smatra da Srbija nikada neće postati članica Unije.

„Skoro polovina ispitanika misli da EU ne želi Srbiju u svom članstvu“, izjavila je Maja Bjeloš.

Prema njenim rečima, samo devet odsto građana smatra da je članstvo u EU zaista spoljnopolitički prioritet Srbije.

Kao najveći neprijatelji se određuju Hrvatska, Albanija i Sjedinjene Američke Države, dok je stav 60 odsto građana da SAD imaju negativan uticaj na Srbiju, izjavila je Maja Bjeloš.

Istraživač BCBP Vuk Vuksanović je naveo da 72 odsto građana smatra da Rusija ima pozitivan utican na Srbiju, dok je stav 40 odsto da Moskva predstavlja najboljeg prijatelja Beograda.

„Samo dva odsto ispitanika misli da je politika Rusije prema Srbiji neprijateljska“, rekao je Vuksanović.

Stav 57 odsto građana je da Srbija treba da koordinira spoljnu politiku sa Moskvom i Pekingom, izjavio je Vuksanović, uz podatak da 16 odsto smatra da je Kina najveći prijatelj Beograda.