Obezbeđeno 12.000 testova na koronavirus za osuđenike u zatvorima u Srbiji

Vesti 04. dec 202012:47 > 12:53
Shutterstock/Ilustracija

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je da je obezbedila za kazneno-popravne ustanove 12.000 antigenskih testova za detekciju prisustva koronavirusa kod lica lišenih slobode, kao dodatnu meru prevencije za očuvanje njihovog zdravlja.

U saopštenju Ministarstva pravde navodi se da je Uprava u novembru nabavila 2.000, a ovog meseca dodatnih 10.000 testova, čiji rezultati stižu za 20 minuta, što je od ogromnog značaja za otkrivanje infekcije kod lica koja tek dolaze na izdržavanje zatvorske kazne ili u pritvor, a koji su asimptomatski prenosioci virusa.

Lekari i medicinski tehničari u zavodima su prošli neophodnu obuku za korišćenje ovih testova.

U ovom trenutku su u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu inficirana 53 lica.

Upravo su antigenski testovi pomogli da se virus otkrije kod novoprimljenih lica odmah po dolasku u ustanovu, kao i kod onih lica koja se već nalaze u karantinu, koji je od marta uveden kao mera prevencije u svim zavodima.

U ovom broju ima i pacijenata koja su već bili na meri lečenja.

Lica se osećaju dobro, uglavnom imaju blage simptome i sve vreme su pod pojačanim medicinskim nadzorom u posebnom paviljonu koji je prilagođen za obolele od ove infekcije.

Njihovo lečenje obavljaju lekari ove bolnice, u saradnji sa lekarima Infektivne klinike KC Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

U saopštenju se podseća da Uprava od 11. marta sprovodi pojačane mere prevencije kako bi se sprečilo širenje koronavirusa, a posete se u zavodima odvijaju uz striktnu primenu zaštitnih mera.

Osuđenici u kazneno-popravnim ustanovama su u julu počeli da koriste programe „Skajp“ i „Viber“ za kontakt sa članovima svojih porodica, u cilju dodatne psihosocijalne podrške tokom pandemije koronavirusa.