Kavčić: Besplatni udžbenici mogu da zažive i u Srbiji, radimo na tome

Vesti 04. dec 202011:05 > 12:06
Aleksandar Kavčić
N1

Profesor na Karnegi Melon Univerzitetu u Pitsburgu Aleksandar Kavčić je u okviru fondacije "Alek Kavčić" pokrenuo proces kojim bi se udžbenici za obrazovanje u Srbiji besplatno ponudili u elektronskoj formi na internetu, i koji bi mogli da se štampaju za lične potrebe.

POVEZANE VESTI

Podsetimo, ovaj inženjer i naučnik, izumeo je patent za čitanje zapisa sa magnetnih memorija koji se koristi u milijardama računara i diskova širom sveta, a poznat je i po parnici u kojoj je kompanija „Marvel tehnolodžis“, morala da plati odštetu od 750 miliona dolara njegovom Univerzitetu, jer je ta kompanija bespravno koristila Kavčićev patent. On od dela tog novca želi da obezbedi besplatne udžbenike za osnovce u Srbiji.

„Besplatni udžbenici postoje na internetu i to nije moja ideja. Ja sam se sa tim susreo pre petnaestak godina. Danas imamo besplatne udžebnike uglavnom na engleskom jeziku, i oni su na internetu. Jednostavno se štampani oblik, kakav bi izašao, stavi na internet  i svako može da ga skine i odštampa u sopstvenoj režiji“, pojašnjava Kavčić.

Prema njegovom mišljenju, ovakav vid udžbenika takođe može da zaživi i u Srbiji.

„Sve što može da uradi izdavačka kuća, može da uradi i neka fondacija, kao što je naša. Napišu se udžbenici, plate se profesionalci, to uopšte ne košta puno, i nije bitno ko će to da finansira. Za celu osnovnu školu u Srbiji potrebno je stotinak naslova da pokrije sve. Izrada jednog takvog udžbenika košta između pet i deset hiljada evra, i sa milion evra se cela priča završi“, napominje Kavčić.

On dodaje da je milion evra veliki novac za pojedinca, ali da za jednu državu nije. Precizira da je potrebno samo da ministarstvo odobri te udžbenike.

Odgovarajući na pitanje dokle se stiglo sa njegovom inicijativom u Srbiji, on kaže da su nađeni autori i urednici koji su u procesu pisanja tih udžbenika.

„Oni mora da se napišu, da prođu recenziju, i tek onda se predaju ministarstvu na odobrenje. I taj proces odobravanja može da traje. Ne mora da znači da ako mi to radimo kao fondacija, da je to dobar udžbenik. Neki je dobar, neki nije, a neki se vrati na doradu. To je proces koji traje godinu i po, dve, ali mi smo u tom procesu, i taj proces ćemo gurati, isto kao što to rade izdavačke kuće“, ističe Kavčić.

„Jedina razlika je što kada naši udžbenici budu odobreni, biće besplatno objavljeni na internetu i svako će moći da ih skine za ličnu upotrebu“, poručuje on.