Panić pisao Vučiću: Ako nisi kukavica izađi na duel

Vesti 03. dec 202021:54 > 21:56
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta dr Rade Panić uputio je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome ga poziva da omogući duel u emisiji sa nazivom: “Ko je zaista domaći izdajnik i strani plaćenik" kako bi dokazao sve izgovoreno o njemu i time pokazao da nije "medijska" kukavica kakvim ga pokušavaju predstaviti, prenosi Nova.rs.

Panić je u pismu podsetio Vučića da ga je tri puta pominjao na na televizijama sa nacionalnom frekfencijom, nijednom ne propustivši da ga okarakterišete kao nekoga ko radi protiv države, na posletku i protiv zdravstvenog sistema u okviru koga radi i gde prima platu od koje živi.

„Uvek su povod bile istine koje sam izgovorio o tog trenutka aktuelnoj situaciji na terenu, a u skladu sa odredbom Ustava Republike Srbije, član 51, ‘Svako ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude obaveštavan o pitanjima od javnog značaja i sredstva javnog obaveštavanja su dužna da to pravo poštuju’. Da se ne radi o istinama, istinama potkrepljenim činjeničnim dokazima, do sada bih sigurno odgovarao ili bar trunuo u nekom istražnom zatvoru mesecima Bez mogućnosti da Vam drugačije odgovorim, pišem Vam ovo javno pismo. Tačnije, imam dva predloga za Vas“, naveo je Panić.

Prvi Panićev predlog Vučiću je da, budući da su obojica laici za epidemiologiju, omogući duel dr Zorana Radovanovića i dr Predraga Kona.

„Iako je pitanje zašto baš njih dvojice, verovatno suvišno, objasniću. Doktor Kon je najistureniji član Kriznog štaba, predstavnika vlasti, formiranog od strane Vlade Republike Srbije (iako je zakonska nadležnost pripadala Republičkoj stručnoj komisiji za zaštitu od zaraznih bolesti), a rekao bih i najveći autoritet Kriznog štaba za temu. Profesor Radovanović je nezavisni mislilac i angažovani društveni aktivista, često od strane vlasti prepoznat kao opozicioni predstavnik, po mnogima i mom uverenju, najveći srpski stručnjak na temu epidemiologije“, naveo je Panić.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta u pismu je otkrio i da mu je dr Kon u privatnom razgovoru, uoči njegovog gostovanja u „Utisku nedelje“ zajedno sa dr Radovanovićem i dr Srđom Jankovićem, a pred pred probijanje informacija o istini o stanju u Novom Pazaru, rekao da mu je Radovanović trenutno najveći neprijatelj u Srbiji.

„Siguran sam da će dve takve stručne veličine u razmeni mišljenja zasnovanih na naučnim saznanjima izuzetno pomoći građanima Srbije da se u daljem toku lakše nose sa opasnošću od epidemije, moguće i da daju svoj dodatni doprinos borbi protiv SARS-KoV2. Bilo bi to neprocenjljivo u ovom teškom trenutku“, ocenio je Panić.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta je dalje podsetio predsednika Republike da ga u javnosti naziva „izadjnikom“ bez ijednog osnova. „Niste mogli biti ‘brutalniji’ po mom ličnom uverenju i osećaju. Ne smem da zamislim da je to rekla ista osoba koja je izgovorila ‘sto za jednoga’, najnesrećnije reči mog Kraljeva. Srećom, sami ste potvrdili da ste se promenili čime Vaše obraćanje vidim kao moguće iznošenje Vašeg mišljenja o meni kao donosiocu istinu u javnosti. Više bih voleo da ste mi odgovorili sa činjenicama o rezultatima i trenutnom stanju borbe protiv epidemije i stanja u zdravstvenim ustanovama, ali ću prihvatiti da su Vas emocije netrpeljivosti prema uzbunjivačima nadvladale. Dok smo na terenu onoga što se kaže, a da nije pretnja, u jednom slobodnom društvu to mora biti prihvatljivo, to je sloboda govora. Poželjno je da nema uvreda, posebno bez dokaza za uvredu“, naveo je Panić.

Stoga je njegov drugi predlog Vučiću da omogući TV duel njih dvojice u emisiji sa nazivom “Ko je zaista domaći izdajnik i strani plaćenik“.

„Utoliko više, jer Vam je to prilika da pokažete da niste ‘medijska’ kukavica kakvim Vas pokušavaju predstaviti, zbog Vaših isključivo samostalnih gostovanja na medijima i neprihvatanja i jednog poziva na medijski duel. Ako je u Srbiji živa trunka demokratije, medijski duel je najmanje što je dokaz tome. Osnov za ovakav poziv mene ‘nebitnog’, Vama kao visokom državnom službeniku, zasniva se na činjenici da sam jedan od najobaveštenijih o stanju u zdravstvenom sistemu kao predsednik i ovlašćeni govornik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, koji broji 6.500 članova od oko 20.000 zaposlenih lekara u srpskom državnom zdravstvu“, naveo je Panić.

Epidemija i stanje u zdravstvenom sistemu, kako je dodao, najvažnije je pitanje za svakog građanina Srbije.

„Potrebno je da građane Srbije uverite da ne govorim istinu, ako želite da Krizni štab povrati poverenje građana, tako esencijalno za uspešnost borbe protiv epidemije. Poverenje proističe iz rečenih istina, koje su se u vremenu dokazale. Iza mene su sve takve, imate li ih Vi“, upitao je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta.

Dodao je i da Vučiću piše oslobođen emocija, jer predsednik, kako je naveo, nije obavezan na „empatiju prema suzama lekara posle etički neprihvatljive noći na dežurstvu u kovid intenzivnoj jedinici, koji iznosi svoje iskustvo, šta je doživeo“.

„Ali ste obavezni na poštovanje važećih zakona Republike Srbije. Pozivam Vas da dokažete izgovoreno o meni, jer tvrdim da ste obmanuli javnost Srbije. Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju kriznim situacijama, član 36. glasi: ‘Građani imaju pravo da budu obavešteni o rizicima od katastrofa, merama i aktivnostima koje se preduzimaju radi njihovog smanjenja, pretnjama i mogućim posledicama od katastrofa, kao i o svim neophodnim informacijama od značaja za zaštitu i spasavanje’. Radi se o informacijama bitnim za odlučivanje i ponašanje građana Srbije u daljem toku epidemije, a samim tim i o njihovoj bezbednosti i zdravlju“, podsetio je Panić.

Predsednik sindikata lekara i farmaceuta je, „držeći se zalaganja za funkcionisanje kroz institucije“, predložio i da se medijski dueli održe na javnom medijskom servisu svih građana Srbije – Radio televiziji Srbije, iako bi, kako je konstatovao, možda imalo više efekta na najgledanijoj televiziji – TV Pink.

Ako bolje razmislim, najbolje na obe navedene televizije, časno je pravo na revanš, a donosi dobro, poručio je Panić.

Na kraju pisma je izrazio uverenje i da će se dr Radovanović složizi da izbor vremena i voditelja ostane potpuno u Vučićevoj nadležnosti, jer kako je zaključio, „oni koji govore istinu i rade u skladu sa zakonom, nemaju se čega plašiti, uključujući gostovanje u neprijateljski nastrojenoj atmosferi“.