Govor mržnje u parlamentu okidač za nasilje nad novinarima N1 i Nove S

Vesti 03. dec. 202019:16 > 19:35
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Grupa od 20 nevladinih organizacija i novinarska udruženja osudili su niz lažnih optužbi, vređanje i targetiranje novinara Nove S i N1, od strane poslanika vladajuće većine. Za sada se tim povodom nisu oglasili ni predsednik parlamenta, a ni predsednica Vlade. Optužbe strani plaćenici i domaći izdajnici i anti-državni neprijatelji i uopšte takva retorika u parlamentu, mogu izazvati agresivnu reakciju pojedinaca u društvu i zato je bezbednost novinara ugrožena, zaključuju sociolozi.

Iz skupštinskih klupa se prethodnih dana moglo čuti da su TV N1 i TV Nova S „antidržavna konstrukcija“, „antisrpski mediji“, „strani plaćenik, domaći izdajnik“, da „postju polako neregistrovane političke partije“ i da je njihovo ponašanje „apsolutno antidržavno“.

O dnevnom redu ni „D“, ali zato se targetiranje pojedinih medija i novinara satima pronosilo vladajućim delom skupštinske sale – rasprava iz koje se jednostavno ne izostaje. Parlament je pokazao kako one koji se zalažu za objektivno i nezavisno izveštavanje pretvoriti u državne neprijatelje.

POVEZANE VESTI:

Sasvim je dovoljno da mislite svojom glavom, upozorava glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk.

„I još ako ste odlučili da to javno kažete, 99,9 odsto je da se pridružujute spisku državnih neprijatelja. Onog momenta kada počnete da razmišljate kako vlast tumači ono o čemu pišete, tog momenta je gotovo. Od tog momenta nema više slobode i novinarstva u Srbiji“, ističe on.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić podseća da je ta vrsta progona već viđena devedestih godina prošlog veka, i da se nije dobro završila.

„I mene je veoma strah za moje kolege. U Skupštini Srbije se javno ukazuje na nekakve neprijatelje države, koje šta? Treba eliminisati? Jer nikako drugačije to ne možemo shvatiti“, kaže Bodrožić.

Ili ipak možemo. Jer najmlađi naprednjaci, prvi put poslanici, za govor mržnje, javno su pohvaljeni od svog skupštinskog šefa Aleksandra Martinovića.

„Želim da se zahvalim mojim mladim kolegama iz poslaničke grupe ‘Aleksandar Vučić – Za našu decu’ zato što su potpuno razobličili medijsku strahovladu Dragana Đilasa“, poručio je Martinović.

Pitanje „Zašto ta opasna količina vređanja i podržavate li i vi takav odnos prema novinarima?“ postavili smo iskusnijim poslanicima SNS-a. Dragan Šormaz nije odgovorio, Vladimir Đukanović napisao: „Nisam upućen. Nemam pojma o čemu se radi“. A poslanica Aleksandra Tomić objašnjava da njoj, kada je bila na početku, niko nije govorio šta sme, a šta ne sme da priča, a da li joj neko predočio posledice takve retorike?

„Mislim da oni to mnogo bolje znaju nego mi starije kolege kolika je to opasnost, ali nije uputno da jedni drugima skrećemo pažnju ko će šta da priča i kako će da priča. Možda postoje građani Srbije koji kažu da ono što imamo prilike da čujemo i na N1 i na Novoj S takođe nije korektno, iskoristiću namerno tu reč, neću da koristim neke teže reči, i kako da vam kažem, to su uzročno-posledične reakcije“, objašnjenje je poslanice Tomić.

Sociolog Dalibor Petrović poručuje da se radikalistički diskurs u parlamentu sve više zaoštrava i da to nije dobro, jer, kako kaže, dovodi do zagađenja javne sfere. Mi pitamo: Ugrožavaju li poslanici takvom retorikom bezbednost novinara?

„Ne mislim da će kao posledica toga doći do radikalizovanja određenih struktura u ovom društvu koje će sada vršiti jednu vrstu agresije prema ovim medijima, ali me ne bi iznenadilo da se pojave pojedinci koji će biti poneseni jednim ovakvim stavom koji se generiše kriz dijalog, sa idejom pa ako mogu narodni poslanici na najbrutalnije načine da vređaju predstavnike medija i same medije, što onda ja kao pojedinac ne bi izneo svoj stav“, objašnjava Petrović.

U zajedničkom saopštenju 20 nevladinih organizacija ocenile su da govor mržnje pretvara parlament u poligon za plasiranje neutemeljenih optužbi i napada na nezavisne medije, istaknute pojedince i sve one koji imaju kritički odnos prema društvu. Tražili smo reakciju novog predsednika Skupštine, generalnog sekretara Skupštine i premijerke, ali za sada nismo uvršteni na takav dnevni red.