I jedan naprednjak moli "raspustite Krizni štab", a kakva se poruka šalje

Vesti 03. dec 202017:39 > 17:39
Printscreen

"Raspustite krizni štab" do sada je zahtevala samo opozicija, ali ne zbog predloga lekara, već zbog kako su navodili potčinjenosti struke vladajućim političarima, takav zahtev juče je u parlamentu uputio i jedan od glasnijih naprednjaka. Kakve poruke se šalju takvim zahtevima i šta je sa zdravljem građana, kada je između korone i ekonomije?

Da bi bolnice i mrtvačnice prestale da se pune, restorani, kafići, saloni moraju da se isprazne. Pre nego što je stručan deo kriznog štaba zatražio uvođenje restriktivnijih protivepidemioloških mera predsednik Vučić rekao je da će vlasti prihvatiti svaku odluku štaba, ali je za njih imao i jednu molbu.

„Samo molim njih da imaju u vidu, ako zatvorimo sve u Srbiji, ne znam od čega ćemo moći bilo šta da platimo“, rekao je.

POVEZANE VESTI

 Ipak, lekari su predložili zatvaranje – ugostiteljskih objekata i objekata uslužnih delatnosti od 17 sati radnim danima i njihovo potpuno zatvaranje – tokom vikenda. Usledila je nova molba, ne za krizni štab već za Vladu Srbije i ne od Vučića, već od jednog od njegovih najbližih partijskih saboraca.

„Molim Vladu Srbije da raspusti Krizni štab, ovakav kakav jeste, i da ne prihvati mere koje su predložene, a to je da se vikendom sve živo zatvara, i da se skraćuje radno vreme, naprotiv, potrebno je da se unormali sve, da se vrati normalno radno vreme, a da se pooštre kontrole ko krši mere“, kazao je Vladimir Đukanović.

Da li je Đukanović rešio da krene putem kojim se ređe ide, pa da ne govori isto kao većina?

„Mi samo slušamo kako se umire od korone“, rekao je on.

Prema rečima psihologa Žarka Trebješanina, poslanik Đukanović nije se odmetnuo, već je i on samo jedan od glasnogovornika partije, ali mu je pripala i uloga da u javnost uvede nov odnos prema problemima u doba korone. Naime, prema rečima psihologa, u narednom periodu sve češće će se govoriti o bdp-u i teškim okolnostima za privredu, a sve manje o brizi za, kako su predstavnici vlasti ranije govorili, bake i deke.

„Očigledno da se sada kasa ispraznila i da će sada mnogo više da se vodi računa o ekonomiji, to se u ostalom i videlo, naime u sred pandemije otvara se tržni centar, a uostalom bez odluke političara nije mogao da bude ni onaj crni petak i sada vidimo da je stvarno bio – crni petak“, ocenjuje Trebješanin.

Sagovornik N1 dodaje da, kad prestane epidemija, ekonomija će se kao posle svih velikih kriza oporaviti i novac će ponovo teći, jedino što je nepovratno izgubljeno jesu životi ljudi.