Merkel poručila Vučiću: Dijalog o Kosovu i vladavina prava od ključnog značaja

Vesti 03. dec 202017:00 > 17:31
Podeli:
Izvor: Tanjug/ Budućnost Srbije/ Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je putem video linka sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel, koja je pozdravila napredak Srbije na polju ekonomije, kao i napore na evropskom putu, naglasivši da su dijalog sa Prištinom i vladavina prava od ključnog značaja, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Vučić je kancelarki Merkel zahvalio i na kontinuiranoj podršci Nemačke evrointegracijama Srbije, posebno imajući u vidu nemačko predsedavanje EU. On je istakao da su na evropskom putu Srbije reforme u oblasti vladavine prava od suštinskog značaja i da je saradnja sa Nemačkom i institucijama EU dobar put za nastavak unapređenja ove oblasti.

Vučić je istakao i potrebu za postojanjem jasnog plana za proširenje EU i vremenskog okvira za članstvo, jer je proces evropskih integracija zapadnog Balkana od značaja za mir i stabilnost u regionu.

Kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine oni su se saglasili da je razgovor neophodan, kao i da je očuvanje mira od ključnog značaja za obe strane.

Vučić je rekao da će preduzeti sve neophodne korake u cilju uspešnog nastavka ovog dijaloga, kako bi se ostvarila konstruktivna i otvorena atmosfera za pregovore.

https://www.instagram.com/p/CIVyAdhpnWb/

 Savezna kancelarka je pozdravila spremnost Srbije za dalji rad na očuvanju stabilnosti regiona i ponovila da će Nemačka ostati pouzdan partner Srbije na putu reformi i evrointegracija.

„Ekonomija je jaka veza između naše dve zemlje“, istakla je nemačka kancelarka.

Vučić je ponovio da nemačke kompanije koje posluju u Srbiji zapošljavaju više od 67.000 radnika i da značajno doprinose ekonomskom razvoju Srbije, kao i ugledu Srbije kao dobrog mesta za investicije.

„Zahvalni smo na podršci Nemačke srpskoj ekonomiji. Nemačka je naš najveći trgovinski partner čak i u vreme globalne krize izazvane pandemijom virusa korona. Sve je veći interes nemačkih kompanija za investiranje u našoj zemlji, a sa ponosom ističem i činjenicu da će Srbija imati najveći rast u Evropi ove godine, uprkos svim tekućim izazovima“, istakao je Vučić.

Vučić i Angela Merkel razgovarili su o izazovovima pandemijske krize i planovima za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, uz poseban akcenat na mere ublažavanja ekonomskih posledica pandemije.

Vučić je informisao Angelu Merkel o paketima mera koje je Srbija donela u cilju ublažavanja ekonomskih posledica, ali i o svim zdravstvenim, epidemiološkim i drugim naporima koje je država Srbija uložila u suzbijanju ove bolesti i saniranju posledica po zdravlje stanovništva.

Sagovornici su razmenili mišljenja i stavove u pogledu vakcina, kao i o dodatnim merama i daljim planovima za očuvanje zdravlja ljudi, ali i privrede, navodi se u saopštenju.