Fajzerova, ruska, kineska – da li ćemo svedočiti i problemima s vakcinacijom

Vesti 03. dec 202016:27 > 19:14
Printscreen

U Agenciju za lekove i medicinska sredstva u sredu je stigla dokumentacija o vakcini kompanija Fajzer-Biontek, a već danas počela je njena kontrola posle koje će uslediti odluka o tome da li će vakcina ovih proizvođača biti korišćena u imunizaciji stanovništva protiv koronavirusa. Mediji pišu i da bi u Agenciju za lekove trebalo da stigne i 20 doza ruske vakcine na laboratorijsku proveru. Vakcina neće značiti i spas od kovida-19, upozoravaju stručnjaci, a sama vakcinacija već sada izaziva oprečne stavove građana Srbije.

Proučavanje dokumentacije – prvi je korak na putu ka primeni vakcine u Srbiji. Kad će se znati odluka – nije poznato. U Agenciji za lekove i medicinska sredstva kažu – što pre. Dodaju – temeljno će se proveravati da li je vakcina bezbedna i delotvorna.

„Sa jedne strane, to je priča kompanija, ali mi moramo kao državni regulatorni organ Srbije, kao što se to dešava i u drugim razvijenim državama, da potvrdimo da li je to zaista tako i da li ta vakcina ima sve osobine za koje se tvrdi, pre nego što izdamo dozvolu, i da li može da se koristi u imunizaciji građana“, kaže Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Osim Fajzerove vakcine, uskoro bi u Srbiji mogla da počne da se primenjuje i ruska vakcina. Večernje novosti pišu da će Rusi danas na laboratorijsku proveru dostaviti 20 doza svoje vakcine Sputnjik V, što je prethodno najavila i Ana Brnabić. Šansu da bude registrovana u Srbiji, prema rečima premijerke, imaće i kineska vakcina.

POVEZANE VESTI

„Jedina smo zemlja koja će dobiti vakcinu odmah, a da nije učestvovala u kliničkim studijama“, navela je premijerka Brnabić.

I u slučaju da građani budu bili u mogućnosti da biraju čiju će vakcinu primiti, to, međutim, neće značiti i spas od kovida-19, bar za najšire stanovništvo, objašnjavaju stručnjaci. Osim što će se prvim dozama odobrenog cepiva vakcinisati najpre zdravstveni radnici, vojska i policija, bolest će, kako kažu, ostati sa nama.

„Ne treba misliti da ćemo svi u januaru biti vakcinisani, realno je da dobijemo stotinak hiljada doza i da vakcinišu lekare i medicinske sestre, one koji rade na najdelikatnijim poslovima, zatim vojsku, policiju. Vi i ja nećemo biti vakcinisani pre kraja leta, videćemo koliko će zaštita trajati, izgleda bolje nego što se mislilo. Bolest će biti tu, moraćemo da se naviknemo, jedino što nećemo imati ovakve epidemijske talase“, naglasio je epidemiolog Zoran Radovanović.

Tako bi, umesto nikad većih problema sa širenjem koronavirusa, sledeće godine mogli da svedočimo problemima sa vakcinacijom. A to će, kako upozoravaju stručnjaci, biti i pitanje poverenja u struku i političare.

„Problem vakcinacije će nas opet podeliti, na one koji će to videti kao svetlo na kraju tunela i na one koji će to videti kao rupu u bunaru gde će nas gurnuti, ne znam, Bil Gejts i drugi i čemu se moramo po svaku cenu suprotstaviti. Postoji realna zabrinutost ljudi koliko su vakcine sigurne, kada su tako brzo proizvedene i kome treba verovati“, naveo je Dragan Popadić, socijalni psiholog.

Istraživanje Demostata o stavovima građana prema vakcinaciji pokazalo je da se stav građana Srbije o vakcinisanju protiv koronavirusa u izvesnoj meri poklapa sa njihovim političkim opredeljenjem, a 46 odsto ispitanika izjasnilo se da bi vakcinu primilo ukoliko to bude preporuka lekara, dok se 31 odsto građana izjasnilo da ni pod kojim uslovima ne bi primili vakcinu.