Rektorka: Realni troškovi fakulteta isti ili veći, izdaci zbog onlajn nastave

Vesti 03. dec 202014:27 > 14:38
Podeli:
Izvor: N1

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović ocenila je da su fakulteti i visokoškolske ustanove fantastično brzo prešli na onlajn nastavu i da se mnogo naučilo u odnosu na prošli semestar, a da bi u narednom periodu trebalo razgovarati o onlajn polaganju ispita i načinima kako kako da se obezbedi integritet tog procesa.

Popović je, na onlajn sednici Rektorskog saveta Konferencije univerziteta u Srbiji, rekla da će se zbog ovakve epidemiološke situacije prilagoditi i specifični studijski programi.

Okolnosti su takve da moramo naći neko rešenje, ali otvara se mogućnost zloupotreba, navela je Popović o onlajn odbrani završnih radova, uz konstataciju da je pitanje akademske čestitosti vrlo krhki sistem.

Ako nađemo odgovarajuće rešenje za minimalni rizik po integritet tog polaganja, ne bi bio problem, rekla je Popović i najavila da će tim povodom biti upućen dopis Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ona je dodala da su problem i rokovi univerziteta i fakulteta za akreditaciju, pa bi trebalo videti sa Ministarstvom šta sa tim rokovima.

Popović je saopštila i detalje razgovora sa predstavnicima Skonusa, koji su istakli da nastavni proces nije bio pun u prošlom semestru, ili da pojedini profesori nisu razumeli šta znači onlajn nastava.

Svi fakulteti i univerziteti su bili suočeni sa većim izdacima zbog uvođenja onlajn nastave, a javnost to ne prepoznaje kao realnost kada su u pitanju fakulteti, istakla je ona o zahtevima za smanjenje školarina. Realni troškovi fakulteta su isti ili povećani i oni ne mogu da na uštrb svog delovanja biti socijala za studente, iako ne umanjujem probleme koje imaju studenti, da pauziraju ili prekinu studiranje, naglasila je Popović.

Verujem da su fakulteti umanjivali ili oslobađali studente koji imaju probleme, rekla je Popović i zamolila prodekane i prorektore za nastavu da sarađuju sa studentskim predstavnicima kako bi se reagovalo tamo gde bi se eventualno pojavio problem.

Svesni smo da to može biti zlupotrebljeno ako se ne reaguje na vreme, naglasila je rektorka.

Popović je pokrenula temu povećanja broja ispitnih rokova, ali su učesnici istakli da se time ništa ne dobija, jer se studenti opuste i ne izlazi u redovnim rokovima.

Državna sekretarka: Ministrstvo otvoreno za sugestije

Državna sekretarka Ministarstva prosvete Marijana Dukić Mijatović poručila je da je Ministarstvo otvoreno za sugestije i spremno je za saradnju i komunikaciju, rešavanje problema, poštujući autonomiju Univerziteta. Ona je najavila izmene Zakona o visokom obrazovanju do kraja februara, a ne usvajanje novog zakona, i rekla da će javna rasprava početi u decembru.

Govoreći o produženju roka za akreditaciju visokoškolskih ustanova, Dukić Mijatović je predložila da Konus, Nacionalno telo za akreditaciju i Nacionalni savet za visoko obrazovanje, upute jedinstven dopis Ministarstvu, koje je spremno da im izađe u susret. 

Dukić Mijatović je rekla da su imali sastanak sa Radnom grupom koja radi na državnoj maturi i da se rezultati prvog pilotiranja očekuju 20. decembra. Ona je navela da će drugo pilotiranje biti u maju, ali je pitanje da li se zbog korone o tome može govoriti.

Imamo nekoliko nepozatih i ne možemo jasno sagledeti situaciju, da li to treba odložiti ili ići na novo pilotiranje, nećemo ići na nešto po svaku cenu i silu, rekla je Dukić Mijatović.

Predstavnici Univerziteta odbrane su ukazali da su njihovi polaznici sa odličnim uspehom iz srednjih škola ove godine imali loše rezultate na prijemnom ispitu, a da se plaše da će rezultati sledeće godine biti još gori.