Lutovac: Članstvo u EU Srbiji mora da bude stub spoljne politike

Vesti 03. dec 202012:21 > 12:24
N1

Srbija mora da ima jedan stub spoljne politike, a to je članstvo u Evropskoj uniji (EU), izjavio je predsednik Demokratske stranke i nekadašnji ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac, koji nedavne nesuglasice sa Podgoricom vidi kao pokušaj da se sakrije loše upravljanje epidemijom korone.

Lutovac je naglasio da je situacija sa proterivanjem ambasadora Srbije iz Crne Gore način da se skrene pažnja sa onoga što je bitno, sloma zdravstvenog sistema i lošeg upravljanja krizom epidemije koronavirusa.

Kako ke ukazao, to spinovanje nije recept od juče, ali je sada iskorišćeno kao način da se amortizuje nezadovoljstvo građana, da se bavimo proterivanjem ambasadora i pitanjem da li je u redu da Srbija odgovori reciprocitetom.

Lutovac smatra da sve zemlje u regionu čine isto da bi se dobile pozitivne ocene iz EU, verbalno se podržava sve iz Brisela, tu su „lepi osmesi i slikanje“, a potom se za unutrašnje potrebe nalaze „opasni drugi u susedstvu“.

Prema njegovom tumačenju, zaoštravaju se prilike kako bi se podizao rejting ili da se zamaskiraju drugi problemi, što ne radi samo Srbija, već i drugi u regionu.

Vlast u Srbiji na rečima podržava evropske integracije, ocenio je Lutovac, koji smatra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori sve što Brisel želi da čuje.

Jasno je kao dan da on ne sprovodi vrednosti i standarde EU u Srbiji i da nije za to zainteresovan, jer bismo, u suprotnom, imali slobodne i poštene izbore i slobodne medije, a to mu nije u interesu, rekao je Lutovac.

On govori jedno, a radi drugo, sve suprotno od onoga što znače evropske integracije, istakao je lider DS i podsetio da evropske vrednosti znače vladavinu zakona, a ne jednog čoveka.

Srbija, po mišljenju Lutovca, mora da ima jedan stub spoljne politike, a to je članstvo u EU, i ni na jedan način ne sme da odustane od tog cilja.

On upozorava da sve drugo, pozivanje na dva stuba, četiri stuba, nije korisno za Srbiju i nije održivo i objašnjava da ne možete, kao strateški cilj, imati članstvo u EU, a gajiti isti nivo odnosa sa Rusijom i Kinom, ni politički, ni bezbednosno.

Takav stav, prema uverenju Lutovca. nije dobar za zemlju, koja nije u poziciji kao što je bila nekadašnja Jugoslavija kada je bilo moguće balansiranje između blokova.