KC Kragujevac zbrinjava teže slučajeve, lakši u ustanovama socijalne zaštite

Vesti 03. dec 202011:26 > 12:10
Podeli:
Izvor: N1

U Klinički centar Kragujevac odmah se upućuju korisnici Gerntološkog centra i Zavoda za smeštaj odraslih "Male pčelice", ukoliko dođe do komplikacija, dok lakši slučajevi ostaju u tim ustanovama u kojima su formirane kovid bolnice, saopšteno je iz KC Kragujevac.

Prema navodima direktora Kliničkog centra Predraga Sazdanovića, u saopštenju na sajtu KC, takva je praksa od početka epidemije.

KC je sve vreme epidemije zbrinjavao teške i srednje teške pacijente iz ove dve ustanove socijalne zaštite u Kragujevcu, a po izlečenju su vraćani u matične ustanove, navedeno je u saopštenju. Sazdanović je agenciji Beta rekao da nepokretne pacijente odvoze u KC na snimanje pluća rendgenom i zatim vraćaju u ustanove čiji su korisnici.

On je rekao da je uz pomoć Kliničkog centra organizovan rad u kovid uslovima i zbrinjavanje korisnika koji su inficirani na virusom.

Sazdanović je najavio da će danas u Gerontološki centar biti poslata četiri koncentratora kiseonika.

Prema nezvaničnom saznanju agencije Beta, u dva objekta Gerontološkog centra u Kragujevcu ima oko 30 korisnika sa infekcijom kovid-19.

Na lečenju 314 pacijenata, popunjenost kapaciteta skoro 80 odsto

U Kliničkom centru Kragujevac leči se 314 pacijenata sa potvrđenom kovidom infekcijom ili koji čekaju na rezultate, od kojih je 58 sa najtežom slikom i oni su na intenzivnoj nezi. Direktor KC Kragujevac Predrag Sazdanović rekao je agenciji Beta da je za 24 sata primljeno 35 novih pacijenata.  

„Popunjenost kapaciteta sada je na 78 procenata“, rekao je Sazdanović i ocenio da u tom pogledu nema razloga za zabrinutost budući da se svakoga dana i otpušta jedan broj izlečenih.

Rekao je da KC „izdržava“ aktuelnu situaciju sa epidemijom i da „ima ko da radi“.  

On je objasnio i da je konkurs KC koji je u toku za prijem 42 zdravstvena radnika namenjen u stvari produžetku rada onih kojima je istekao jednogodišnji ugovor. 

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.